Hlavní obsah

Pražský magistrát je jako Tajemný hrad v Karpatech. S námi to skončí, slibuje Třeštíková

Výzva s Hanou Třeštíkovou: V centru Prahy musí být klid, jinak přijdou pokuty a regulace.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Noční starosta pro Pražany, který zatočí s problémy u podniků v centru metropole, je jednou z priorit nastupující nové radní pro kulturu Hany Třeštíkové. Obyvatelům hlavního města také slibuje otevřený magistrát i víc kultury v okrajových částech.

Článek

Filmová producentka a komunální politička Hana Třeštíková (sdružení Praha Sobě) získala v bitvě o pražský magistrát víc preferenčních hlasů než budoucí primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Dokonce se o ní spekulovalo jako o kandidátce na post prvního Pražana. Sama ale říká, že by primátorkou být nechtěla.

„Neumím si to představit, necítila bych se na to, bála bych se, že to nezvládnu. To už je vysoká funkce,“ přiznává.

Ve Výzvě připouští, že jednání o primátorovi a neústupnost Pirátů, kteří si post od začátku nárokovali, koaliční rozhovory protahovaly. „Před volbami byl každý z ostatních stran nepřítel. Teď mají být někteří z těch samých lidí naši kolegové,“ popisuje.

Třeštíková se vrací i ke svým začátkům v politice. Nejprve organizovala život v činžovním domě v Holešovicích, kde bydlela. Pak ambice přesunula na celou městskou čtvrť.

„Do politiky mě dostal jeden post na Facebooku,“ říká s nadsázkou o své výzvě, aby se lidé z její čtvrti víc angažovali. Toho si všiml Jan Čižinský (Praha 7 Sobě) a vybídl ji ke vstupu do politiky. Nakonec kývla právě Čižinskému a od roku 2014 je radní na Praze 7.

O vstupu do politiky se radila i se svou matkou, slavnou filmovou dokumentaristkou Helenou Třeštíkovou. Ta už svoji politickou zkušenost za sebou má, když ji tehdejší premiér Mirek Topolánek pozval do vlády. Helena Třeštíková tehdy na jeho nabídku kývla, ale po necelých třech týdnech rezignovala, protože jí prý došlo, že by za ni rozhodovali jiní.

„Byla tehdy hozená z ničeho nic do nejvyšší politiky. Já za sebou tu přípravu mám. S mámou jsme to dlouho řešily. Podporovala mě už před čtyřmi lety a podporuje mě i teď,“ říká Hana Třeštíková.

Jaké budou její priority jako pražské radní pro kulturu? Jak chce donutit majitele podniků v centru města, aby jejich zákazníci dodržovali noční klid? A vadí jí, že Jan Čižinský nebude primátorem?

Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované