Hlavní obsah

Pražský magistrát odmítl exhumaci Zdeny Mašínové starší. Neví, kde leží ostatky

Pražský magistrát nevyhověl žádosti Zdeny Mašínové exhumovat ostatky její matky.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražský magistrát nevyhověl žádosti Zdeny Mašínové exhumovat ostatky její matky uložené na Ďáblickém hřbitově. Zdena Mašínová starší, která byla vězněna nacisty a komunisty, byla pohřbena do hromadného hrobu.

Článek

„Obracím se na vás s žádostí o vyzvednutí ostatků mojí matky Zdeňky Mašínové, která zemřela 12. června 1956 v komunistickém vězení a její ostatky byly následně vhozeny na Ďáblickém hřbitově do hromadného hrobu.“ Tímto dopisem, který má redakce k dispozici, se Zdena Mašínová obrátila na vedení hlavního města.

To však žádost odmítlo. Přinejmenším pro tuto chvíli. Radní pro oblast sociální politiky Milena Johnová sice uvedla, že sama považuje za ostudné, jak komunistický režim s ostatky nakládal. Ale vzhledem k tomu, že tělo leží v masovém hrobě a město jeho polohu nezná, nelze je vyzvednout.

„Ve svém dopise jste zmínila jako příklad exhumaci pátera Josefa Toufara. Právě jeho exhumace ukázala, že takový akt je velmi obtížný. Počínaje etickými otázkami, zda je reálné a správné exhumovat z hromadných hrobů pouze některé ostatky, až po technickou a finanční náročnost, která je zcela mimo možnosti magistrátu," zněla odpověď pro paní Mašínovou.

Zamítavé stanovisko pobouřilo šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila, jehož strana je ve vedení města.

„Matka bratří Mašínů byla posmrtně uznána jako aktivní bojovnice proti komunistickému režimu. Pražský magistrát ale zamítl žádost rodiny na exhumaci jejího těla z hromadného hrobu, a tím znemožnil její důstojný pohřeb. Budu tento požadavek řešit s historikem Petrem Blažkem a naším klubem,“ napsal na Twitteru Pospíšil.

Z poznatků Seznamu vyplývá, že sama Mašínová i historik Blažek přibližnou představu, ve které části Ďáblického hřbitova může být tělo uloženo, mají.

V takovém případě by podle radní Johnové byla situace jiná. „Pokud by se potvrdily informace o místě uložení ostatků paní Mašínové, rádi a s úctou k její památce povedeme diskusi o jejich vyzvednutí. V místě je však podle našich informací pohřbeno několik tisíc anonymních obětí komunismu. Museli bychom proto mít absolutní jistotu, protože není možné rušit klid ostatních zesnulých a práva jejich potomků,“ doplnila.

Čestné pohřebiště, kde spočívají ostatky popravených či umučených obětí komunismu v 50. letech, leží v severní části Ďáblického hřbitova. Nachází se tu až patnáct tisíc těl; přesné číslo není známé. Město argumentuje, že pokud by mezi nimi mělo hledat Zdenu Mašínovou, bylo by nezbytné vyzvednout a identifikovat v podstatě všechna těla. Což nelze bez souhlasu žijících potomků.

Zdena Mašínová starší byla manželkou hrdiny prvního a druhého odboje, podplukovníka Josefa Mašína. A matkou Zdeny, Ctirada a Josefa. Po válce byla krátce členkou KSČ, ale strana se s ní „rozloučila“ poté, co se veřejně zastávala Milady Horákové, s níž vedl režim vykonstruovaný proces. Mašínová organizovala petiční akci za omilostnění na smrt odsouzené Horákové. Ve vězení se ocitla pár let na to – kvůli činnosti synů, kteří organizovali ozbrojený odpor a posléze emigrovali do Západního Berlína. Ač těžce nemocná, trpěla rakovinou, byla odsouzená na 25 let vězení za velezradu a špionáž. Zemřela v táboře nucených prací v Pardubicích.

Reklama

Související témata:

Doporučované