Hlavní obsah

Pražský magistrát zažaloval dva bývalé úředníky v kauze Opencard. Žalobu chystá i na Béma

Praha žaluje dva bývalé úředníky z kauzy Opencard.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Jiří Chytil s Ivanem Seyčkem mají podle žaloby Praze zaplatit dohromady více než 21 milionů korun.

Článek

Hlavní město Praha zažalovalo dva bývalé úředníky Jiřího Chytila a Ivana Seyčka. Vymáhá na nich škodu, kterou kvůli nim město podle vedení magistrátu utrpělo v kauze Opencard.

Bývalý šéf hodnoticí komise Chytil má zaplatit tři miliony korun, po Seyčkovi, jenž působil jako ředitel odboru informatiky, chce město více než 18 milionů korun.

Radní se dohodli i na žalobě na bývalého pražského primátora Pavla Béma. Podle mluvčího magistrátu je však nejprve zapotřebí dopracovat podklady, z nichž bude zřejmé, jakou částku bude město po Bémovi požadovat.

Právní kroky se mohou podle mluvčího dále týkat i dalších členů tehdejší rady nebo předsedů výborů.

Seyček s Chytilem na pražském magistrátu působili v době vzniku Opencard. Červená karta na městskou hromadnou dopravu Prahu stála více než 1,7 miliardy korun. Od března loňského roku ji magistrát nahradil Lítačkou.

Oba bývalí úředníci pražského magistrátu stanuli před soudem již v roce 2014. Byli obžalováni, že zvýhodnili firmu Haguess, která kartu Opencard pro Prahu zajišťovala. Seyček byl odsouzen na tři a půl roku odnětí svobody nepodmíněně, Chytil si vyslechl mírnější trest, jeden a půl roku podmíněně.

Pavel Bém podobně jako nikdo z dobového vedení magistrátu nebyl kvůli Opecard obviněn.

Reklama

Doporučované