Hlavní obsah

Vedení Prahy jde do karantény. O hrozící nákaze se mluví už i ve sněmovně

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček Seznam Zprávám potvrdil, že kvůli nákaze na pražském magistrátu registruje zvýšené riziko nákazy i mezi poslanci dolní komory.

Článek

Vedení hlavního města bude v následujících týdnech úřadovat z karantény. Náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček z hnutí STAN se totiž nakazil koronavirem. „Já i celá rada jdeme do karantény, samozřejmě budu pracovat z domova,“ řekl pak Seznam Zprávám primátor Zdeněk Hřib.

Koronavirus však nemusí zasáhnout jenom pražskou politiku. Zastupitel hlavního města a zároveň poslanec Sněmovny Patrik Nacher totiž na twitteru upozornil, že i jeho se může karanténa související s nákazou radního Hlubučka týkat.

A předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček Seznam Zprávám potvrdil, že zvýšené riziko registruje.

„O zvýšeném riziku víme od včerejšího večera,“ uvedl a dodal: „Možná se to nebude týkat jenom jednoho kolegy. Budeme důsledně dodržovat pokyn pracovníků hygieny.“

Měl jsem teplotu

Náměstek Hlubuček potvrdil informace, že má covid-19, v úterý večer na svém Facebooku. „Večer jsem si naměřil teplotu 37,8 stupně Celsia. Protože jsem se chtěl zachovat správně, zrušil jsem dnes (v úterý) pro jistotu svůj program, zůstal doma a nechal se testovat. Mé obavy se bohužel naplnily, před malou chvílí mi byl potvrzen pozitivní test na covid-19,“ napsal Hlubuček na sociálních sítích.

Vedení města teď řeší, že by měli jít na testy všichni radní, neboť v pondělí spolu s Hlubučkem byli několik hodin na jednání městské rady, kde byli přítomni i zástupci opozice.

Kromě primátora potvrdili nástup do karantény i další politici.

„Ano, jdu do karantény,“ řekl Seznam zprávám Jiří Pospíšil z TOP 09, který se coby zastupitel a kolega s Hlubučkem setkal. Hnutí STAN a TOP 09 tvoří na magistrátě koalici pod názvem Spojené síly pro Prahu.

Připravuje se také krizový scénář. Ohrožena je i čtvrteční schůze zastupitelstva.

V pondělí se totiž konalo jednání radních, které trvalo sedm hodin. A všichni byli v jedné místnosti. Ostatní členové rady tak přišli s nakaženým náměstkem primátora do kontaktu.

V Česku se v uplynulých týdnech nakazili koronavirem i další politici. Šlo třeba o senátora Pavla Karpíška nebo plzeňského hejtmana Josefa Bernarda.

Reklama

Doporučované