Hlavní obsah

Před vraždou opakovaně vyhrožoval, přesto zůstal nebezpečný muž na svobodě

Foto: Twitter Policie ČR

Střelec spolupracuje, doznává se a podle policie měl v plánu další útoky.

Reklama

aktualizováno •

Zadržený muž, který v úterý v Praze zastřelil ženu na úřadě práce, kriminalistům přiznal, že plánoval další útoky na lidi, s nimiž byl ve sporu. Ukazuje se, že v minulosti opakovaně hrozil násilím, úřady ovšem důrazně nezasáhly.

Článek

Zadržený šestašedesátiletý muž, který v úterý zastřelil úřednici a dříve zaútočil na další ženu ve Středočeském kraji leptavou látkou se chystal „zúčtovat“ podle policistů i s dalšími lidmi, se kterými měl spor.

„V podstatě se dá říci, že měl spory s každým, s kým přišel do styku a tento okruh osob byl veliký,“ uvedli dnes policisté.

Indicie, že muž může být nebezpečný, přitom ale existovaly dlouho, několik let. Otázkou je, proč úřady důrazně nezasáhly dřív.

Zastřelené úřednici muž totiž písemně vyhrožoval, a to už v roce 2016. V minulosti totiž neúspěšně žádal o podporu v nezaměstnanosti. Policie tehdy výhrůžku vyhodnotila jako přestupek proti občanskému soužití a oznámila věc správnímu orgánu úřadu městské části Praha 2. „Do současné doby, tedy téměř celých pět let, nemáme informaci o tom, že by se poškozená v této souvislosti opětovně obrátila na policii s tím, že by ji podezřelý znovu kontaktoval nebo jakkoliv atakoval,“ uvedla policie.

Zadržený muž také v pátek podle informací médií poleptal kyselinou svou bývalou kolegyni na parkovišti před budovou Aera Vodochody v Odoleně Vodě, kde dříve pracoval jako konstruktér. Zřejmě si tak vyřizoval účty kvůli ztrátě zaměstnání. Firma se s ním v minulosti úspěšně soudila kvůli tomu, že ji na internetu urážel a pomlouval její vedení. Server iDnes.cz loni uvedl, že soud muži toto počínání zakázal a nařídil mu, aby bývalého zaměstnavatele odškodnil jedním milionem korun.

K zadržení budoucího vraha tedy nedošlo. Ve finále policie po muži pátrala až od soboty 26. června, kdy prohledávala jeho byt. Kde se do svého dopadení v úterý 29. června pohyboval zatím není zřejmé. „Předpokládám, že to bude součástí vyšetřování. Opravdu jsme do zprávy dali všechny informace, které jsme zatím mohli,“ vysvětluje mluvčí Policie ČR Jan Daněk.

A proč budoucího vraha úřady nezastavily dřív? Policie to nekomentuje, mužovou psychikou se údajně podle MF DNES zabývali v roce 2016 znalci se závěrem, že muž má poruchu osobnosti, ale není duševně nemocný a jeho agresivita je pouze verbální.

Policejní prezident Jan Švejdar dnes na twitteru napsal, že ho mrzí, že část veřejnosti zpochybňuje úspěšné dopadení pachatele. „Došlo k obrovské lidské tragédii a společností rezonuje otázka, zda jí šlo zabránit. Ze všech informací, které mám v tuto chvíli k dispozici, jsem došel k závěru, že útoku pachatele nešlo předejít. Při vší snaze se to nepodařilo, přestože policisté pro to udělali maximum. Je mi moc líto zmařeného lidského života a vyjadřuji rodině hlubokou soustrast,“ uvedl.

Policejní video ze zadržení vraha:

Video: Policie ČR

Vrah nyní s vyšetřovateli spolupracuje, činy popisuje a doznává se. „Z dosud provedených úkonů v rámci prověřování a výslechu podezřelého vyplývá, že chtěl pokračovat v páchání zvlášť závažných zločinů, které měly být namířeny proti osobám, se kterými měl v posledních letech spory,“ líčí policisté s tím, že v ohrožení tak měli být i rodinní příslušníci, úředníci různých institucí, bývalí kolegové ze zaměstnání, zaměstnavatelé i pracovníci orgánů činných v trestním řízení.

Policisté dále uvedli, že v úterý ve večerních hodinách našli i vůz, kterým zadržený jezdil a v něm nalezli podomácku vyrobenou brokovnici. „S největší pravděpodobností byla schopna střelby, ale to bude muset ještě potvrdit nebo vyvrátit balistik,“ doplnili v tiskové zprávě.

Podle policie je muž stíhaný pro několik trestných činů, mezi kterými je i vražda, za což mu hrozí výjimečný trest.

Motivem jednání muže byla msta za příkoří, která mu měla být v minulosti údajně způsobena. Deník Právo dnes ale s odvoláním na zdroj z bezpečnostních složek napsal, že impulzem pro mužovo aktuální počínání mohlo být nedávné rozhodnutí soudu, který mu přeměnil dřívější podmíněný trest a poslal ho do vězení.

Kromě úterní vraždy je muž také obviněný z trestného činu vražda ve stádiu pokusu a to za nastražený střelný systém, který měl instalovaný u sebe v bytě. Podle policistů byl systém schopný usmrtit člověka, který by otevřel dveře do jedné z místností v bytě. Past nakonec pouze zranila policistu a to jen díky tomu, že při prohlídce bytu postupoval „takticky správně“.

Po střelbě na úřadu práce v Bělehradské ulici vypátrali policisté střelce, který z místa utekl, do několika hodin. Dopadli ho odpoledne v centru hlavního města v Palackého ulici, měl u sebe nelegálně drženou zbraň. V noci pak v Neklanově ulici pod Vyšehradem objevili jeho odstavený vůz.

Reklama

Související témata:

Doporučované