Hlavní obsah

Pražský výběr dnes koncertem oslaví 30 let odchodu sovětských vojáků

Foto: Shutterstock.com

„Ilustrační foto.“

Reklama

Skupina Pražský výběr oslaví koncertem na Křižíkově fontáně na pražském Výstavišti 30 let od odchodu sovětských vojáků z bývalého Československa.

Článek

Spolu s hudebníky Michaelem Kocábem a Michalem Pavlíčkem na jedinečné akci s pracovním názvem …a nikdy více vystoupí i Český národní symfonický orchestr (ČNSO) pod vedením dirigenta Stevena Mercuria. Zazní originální symfonické verze hitů Pražského výběru. Jako host zazpívá například písničkář Xavier Baumaxa.

Sovětská vojska zůstala v Československu po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Sovětští vojáci byli koncem 80. let rozmístěni v 67 posádkách v českých zemích a 16 posádkách na Slovensku. Velitelství měla takzvaná Střední skupina vojsk právě v Milovicích. Okupaci ukončila dohoda mezi vládou ČSSR a SSSR o odsunu sovětských vojsk, která byla podepsána 26. února 1990. Poslední transport se sovětskými vojáky a technikou opustil území republiky 21. června 1991 a o šest dní později republiku opustil i poslední sovětský voják - tehdejší velitel generál Eduard Vorobjov.

Skupina poslanců části opozice chce uzákonit odchod sovětských vojsk jako významný den. V novele navrhla, aby se 27. červen připomínal nejen jako Den památky obětí komunistického režimu, ale také jako Den odsunu sovětských vojsk z Československa. Obdobná iniciativa vznikla také v Senátu. Podle Kocába by měl být tento den přímo státním svátkem a považuje za nepředstavitelnou ostudu, že tomu tak dávno není.

Reklama

Doporučované