Hlavní obsah

Pražští politici zatajili pozvání na fotbalový zájezd za desítky tisíc

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedi, Profimedia.cz

Cesta Patrika Nachera na fotbalové Euro přišla asociaci na více než 87 tisíc korun.

Reklama

Fotbalová asociace zaplatila zájezd na Euro v roce 2016 i několika pražským zastupitelům. V jejich povinných majetkových prohlášeních ale není tento dar uveden.

Článek

Čtyři roky stará cesta dvou pražských politiků Patrika Nachera (za hnutí ANO) a Jana Wolfa (Spojené síly pro Prahu) na evropský šampionát v kopané, kterou si nechali zaplatit od fotbalové asociace, může mít pro oba další následky.

Ani jeden z nich totiž darovaný zájezd do Francie neuvedl v čestném prohlášení, který musí jako zastupitelé odevzdávat.

Podle informací Seznam Zpráv se tím, proč tuto informaci před veřejností zamlčeli, bude nyní zabývat kontrolní výbor pražského magistrátu.

„Nechám si vytáhnout jejich etické kodexy a vznesu k nim dotaz, zda to byl dar či jiná forma při účasti na těchto zájezdech,“ uvedla předsedkyně kontrolního výboru zastupitelstva Jaroslava Janderová (ODS). Doplnila, až tyto informace vyhodnotí, zařadí je na jednání výboru.

„Předpokládám, že se věc řádně prošetří bez ohledu na politickou příslušnost,“ řekla další členka výboru Michaela Krausová (Piráti).

Seznam Zprávy zjistily, že výlet bývalého radního Wolfa na zápas Česko - Španělsko stál 61 382 korun. Lidovecký politik účast na zájezdu přiznal, uvedl však, že si myslel, že cestu platil pražský magistrát.

A z toho důvodu podle svých slov neuvedl zájezd v čestném prohlášení. „Kdybych věděl, že tomu tak nebylo, určitě bych to do něj napsal,“ prohlásil Wolf.

„Nemělo se to stát. Dnes už jsem poučený a zeptal bych se úředníků na podrobnosti podobné akce,“ doplnil.

Wolf vedle toho, že byl v té době radním, seděl také v komisi rady města, která přímo řešila granty do sportu. Předsedou této komise byl Karel Březina.

Ten se sice ani k účasti na fotbalovém zájezdu ani Wolfa i Nachera přes několikero urgencí nevyjádřil, avšak z dokumentů, které mají Seznam Zprávy, plyne, že právě on cestu za peníze fotbalové asociace zprostředkoval.

U seznamu účastníků z magistrátu je totiž v dokumentech poznámka „Od Březiny“. Březina byl v této době také zastupitelem.

Ale na rozdíl od Wolfa a Nachera není jeho čestné prohlášení veřejné dostupné na webu magistrátu (takže není jasné, zda v něm zájezd zmínil). Důvodem je nejspíše fakt, že ke zveřejnění nedal souhlas.

Právě cesta pražského zastupitele Patrika Nachera, který je rovněž poslancem a v roce 2018 navíc aspiroval na post primátorského kandidáta za hnutí ANO v Praze, stála přes 87 tisíc korun.

Nacher na rozdíl od Wolfa věděl, kdo za něj výlet zaplatil. Podle svých slov však netušil, že šlo o tolik peněz.

„Nenapadlo by mne ani ve snu, že ta částka bude šplhat tak vysoko. Kdybych to tenkrát věděl, tak bych se toho zájezdu nezúčastnil,“ uvedl Nacher.

Na dotaz, proč zájezd neuvedl ve zmíněném čestném prohlášení, řekl, že měl za to, že jde o akci pořádanou pražským magistrátem.

Reklama

Doporučované