Hlavní obsah

Pražští radní obměnili dozorčí radu dopravního podniku. Odvolali zástupce ANO a ČSSD

Reklama

Předsedou dozorčí rady pražského dopravního podniku bude nově náměstek primátora Adam Scheinherr.

Článek

Nové vedení Prahy udělalo personální změny v další městské firmě. Radní vyměnili členy v dozorčí radě pražského dopravního podniku. Ve firmě, která hospodaří ročně se zhruba čtrnácti miliardami korun.

Rada schválila, že v dozorčí radě zůstane současný náměstek primátora Petr Hlubuček, Marek Doležal a také Petra Kolínská. Ta byla náměstkyní v éře primátorky Adriany Krnáčové.

Naopak skončí jiní zástupci bývalé koalice na pražském magistrátu Vojtěch Kocourek, Karel Grabein Procházka nebo Petr Novotný. Seznamu to potvrdilo několik členů rady Prahy.

Novým předsedou dozorčí rady bude Adam Scheinherr, současný náměstek pražského primátora.

Dále v ní usedne třeba Ivo Vašíček, Michal Zdeněk nebo Tomáš Mikeska. Vašíček už za Piráty sedí v představenstvu brněnského dopravního podniku. Zdeněk je pak šéfem dopravního podniku v Liberci.

Opoziční ANO kritizuje, že nové vedení Prahy dosadilo do dozorčí rady jen své zástupce. „Bylo vždy zvykem, že opozice měla své zástupce v kontrolních orgánech městských společností, ale přes všechny proklamace to nová koalice nedodržela,“ řekl zastupitel za ANO Petr Stuchlík.

Změny v dozorčí radě měli radní řešit už minulý týden, ale nakonec je odložili. Důvodem bylo, že koalice Spojené síly pro Prahu navrhla Jiřího Fremra.

Části koalice se však nelíbilo, že poradce lídra Spojených sil Jiřího Pospíšila dostal v roce 2016 podmínku za křivé obvinění. Místo něj v dozorčí radě usedne Jan Marek.

Radní nakonec minulý týden udělali změny jen v dozorčí radě Technické správy komunikací a firmy Výstaviště Praha. Z ní byla odvolána i bývalá primátorka Adriana Krnáčová.

Reklama

Doporučované