Hlavní obsah

Prchají před válkou. Děti prvně vidí slunce. Na záchod se čeká i tři hodiny

Jaké jsou podmínky civilistů prchajících před válkou v Sýrii, popisuje šéfka české pobočky UNICEF.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle výkonné ředitelky UNICEF v Česku je situace po evakuaci v Sýrii smíšená. Obyvatelé cítí úlevu, sběrné tábory jsou ale přeplněné a chybí v nich základní hygienické podmínky.

Článek

Téměř 900 rebelů a povstalců bylo v neděli evakuováno z nejjižnější části východní Ghúty. Přesun byl důsledkem dohody mezi povstalci a syrskou vládou, která tuto enklávu na pomezí Damašku od roku 2013 obléhá a několik týdnů bombarduje.

Přesun trvá čtyřmi východy do sedmi sběrných táborů. U lidí, kterým se podaří dostat z města pryč, nastává podle výkonné ředitelky UNICEF Pavly Gomby úleva. „Máme tam třeba svědectví o dětech, které poprvé vidí slunce, protože předtím se celé roky skrývaly někde v polorozpadlých sklepech, továrnách a podobně,“ okomentovala evakuaci v Televizi Seznam.

Gomba ale zároveň dodala, že humanitární situace není jednoduchá ani pro ty, kteří se z obležení dostanou. Sběrné tábory jsou totiž přeplněné. „Jenom na toaletu se tam čeká kolem tří hodin a vytvářejí se obrovské fronty, chybí samozřejmě také sanitace a základní hygienické podmínky,“ uvedla.

Stovky povstalců, jejich příbuzných a dalších civilistů začaly opouštět své domovy ve východní Ghútě v noci na neděli. Reagovaly tak na prohlášení druhé největší povstalecké skupiny v regionu Fajlak ar-Rahmán, která souhlasila se stažením z oblasti města Arbín. Od konce února už oblast opustilo 107 000 civilistů.

V Sýrii však stále zůstávají oblasti, které jsou i nadále v obležení. Žije v nich dohromady kolem 170 000 dětí, 20 tisíc z nich je bezprostředně ohroženo kritickou podvýživou. Patří mezi ně například město Afrín, kde pracovníci UNICEF dodávají pomoc pro desítky tisíc civilistů. Léky a zdravotnická pomoc se tam ale naposledy dostaly začátkem března. Od poloviny března se do Afrínu navíc nedostaly ani dodávky pitné vody.

Reklama

Doporučované