Hlavní obsah

Prchající Saúdka prosí o azyl. Austrálie by oficiální žádost zvážila

Prchající Saúdka chce azyl, Austrálie by žádost zvážila.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

Spojené státy, Velká Británie, Kanada nebo Austrálie. Právě v některé z těch zemí by osmnáctiletá Saúdka, která prchá před svou rodinou a uvázla na letišti v Thajsku, ráda získala azyl. Zástupci australské vlády už uvedli, že případnou oficiální žádost důsledně zváží. Uvedla to britská BBC.

Článek

Rahaf Kunúnová prosbu o azyl vyvěsila na svůj twitterový účet, prostřednictvím kterého podává informace o svém životě na letišti v Bangkoku. Na thajském letišti je od pondělí, kdy opustila svou rodinu na dovolené v Kuvajtu. V Thajsku chtěla přestoupit na letadlo do Austrálie, kde plánovala požádat o azyl. Celníci jí ale zabavili cestovní doklady. Uvázla tak na letišti, kde se ze strachu před nuceným návratem k rodině zabarikádovala na hotelovém pokoji.

Kunúnová se v případě návratu k rodině bojí smrti. „Můj život je v nebezpečí. Moje rodina mi vyhrožuje smrtí za ty nejbanálnější věci,“ řekla už v pondělí v rozhovoru pro agenturu Reuters. Podle svých slov se zřekla islámu, což je podle saúdského práva možné potrestat právě popravou. Mladá dívka dále řekla, že už v minulosti byla ze strany svých především mužských příbuzných vystavena fyzickému i psychickému násilí. Její rodina jí údajně brání ve vzdělávání a kariéře, po které touží.

„Nenechají mě řídit auto ani cestovat. Utlačují mě. Miluji život a práci, jsem velmi ctižádostivá, ale rodina mi brání žít život naplno,“ citovala Kunúnovou agentura Reuters.

Podle zahraničních médií Kunúnová prchá také před domluveným sňatkem.

„Žádost slečny Kunúnové o humanitární vízum bude důsledně zvážena,“ uvedli činovníci australského ministerstva vnitra podle agentury AFP. Případné vyřízení žádosti o azyl ale bude podle agentury trvat několik dní.

Podle agentury Reuters bezprostřední nebezpečí mladé Saúdce v otázce deportace z Thajska zřejmě nehrozí. Saúdskoarabská ambasáda v zemi podle agentury odmítla, že by Rijád o její vydání požádal. Takovou možnost odmítají i thajské autority. Představitelé imigrační policie podle BBC uvedli, že „na smrt nikoho vydat nehodlají“.

Do Bangkoku podle twitterového účtu mladé Saúdky dorazil už také její otec. Napsala to v příspěvku, ke kterému přiložila také fotografii vrácených cestovních dokladů. Podle thajské imigrační policie bude ale muset jakékoliv setkání dívky s jejím otcem posvětit Rada pro lidská práva OSN, která nad dívkou drží ochranu.

Reklama

Související témata:

Doporučované