Hlavní obsah

Přebytky roušek nad dvouměsíční spotřebu převedou resorty na SSHR

Foto: Václav Dolejší

Ilustrační foto

Reklama

Tato zásoba, na kterou se nebude sahat, má být železnou rezervou na dva měsíce pro celou republiku.

Článek

Ochranných pomůcek proti koronaviru je podle vlády dostatek, některé úřady jich mají ale přebytek, jinde scházejí. Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání kabinetu novinářům řekl, že ministerstva mají zásoby nad svou dvouměsíční potřebu převést účetně na Správu státních hmotných rezerv (SSHR).

„Množství ochranných pomůcek je už v tuto chvíli dostačující, i když stále soutěžíme,“ uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Úřady podle něj nyní shromažďují informace o zásobách po první vlně epidemie, co od té doby ještě přišlo a co dostala správa hmotných rezerv za úkol nakoupit.

„V této chvíli máme na skladech obrovské množství různých prostředků, například 70 milionů roušek, 11,7 milionu respirátorů FFP2, máme rukavice - 14,5 milionu kusů,“ uvedl Babiš. Obavy, že SSHM nemá na skladě zboží označil premiér za neopodstatněné. „Protože zásoby máme úplně někde jinde. Domluvili jsme se dnes na tom, že resorty si ponechají dvouměsíční potřebu a všechno nad dvouměsíční potřebu převedou do SSHR. Zboží zůstane na místě,“ uvedl, uskuteční se podle něj pouze účetní operace.

Tato zásoba, na kterou se nebude sahat, má být železnou rezervou na dva měsíce pro celou republiku podle zkušeností a potřeb z první vlny koronaviru, řekl. Zásoby by měla správa získat do 30. srpna. Je ale podle premiéra třeba dokončit vypsané soutěže.

Na počátku koronavirové krize Česko trpělo nedostatkem roušek i dalších ochranných pomůcek. Ministerstvo vnitra při centrálních nákupech koupilo ochranné pomůcky za 4,6 miliardy korun, Ministerstvo zdravotnictví do skončení nouzového stavu 17. května koupilo pomůcky za 2,34 miliardy Kč. SSHR dokončuje otevřená výběrová řízení. Kromě SSHR vypsalo tendry na nákup ochranných pomůcek do rezerv také Ministerstvo vnitra. Také ty jsou nyní ve fázi vyhodnocování.

Reklama

Doporučované