Hlavní obsah

Přece jen fotbalové léto? UEFA chce dohrát evropské poháry o prázdninách

Foto: Profimedia.cz

Evropské soutěže by se měly dohrát nejdříve v polovině léta. Pokud vůbec…

Reklama

Jednání ohledně dokončení Ligy mistrů a Evropské ligy jsou na programu až příští týden. Podle zahraničních médií je ale velmi pravděpodobné, že poháry se s přihlédnutím k dalšímu vývoji pandemie dohrají v srpnu.

Článek

Pandemická situace v Evropě se velmi pomalu zlepšuje a to je signál pro obnovení jednání o dohrání milionářských soutěží UEFA, tedy slavné Ligy mistrů a Evropské ligy.

Pohárová sezona byl přerušena v březnu, ještě v osmifinálové fázi obou soutěží. K tomu, aby fotbalová Evropa poznala nové šampiony Ligy mistrů, by tak zbývalo dohrát ještě 17 utkání a ke korunovaci vítězů Evropské ligy bychom se dostali po 23 utkáních.

Nakonec to ale vůbec nemusí být pravda. UEFA má dle zahraničních médií jen dvě varianty, z nichž ta první počítá se zrušením klasických dvojzápasů vyřazovací fáze, druhá by dvě vzájemná střetnutí zahrnovala, zasáhla by ale do chodu domácích soutěží zúčastněných týmů. Pojďme si oba plány představit podrobně.

Zrušení dvojzápasů

První varianta by fanouškům nejlepšího světového fotbalu sebrala téměř polovinu ještě neodehraných zápasů. UEFA by totiž zrušila klasická dvojutkání, apelovala by na dohrání soutěží na neutrální půdě, bez fanoušků a navíc během 14 dnů.

Foto: Profimedia.cz

Finále Ligy mistrů se původně mělo odehrát na olympijském stadionu v Turecku. Jestli se tak doopravdy stane, ale zatím vůbec není jasné.

Z oblíbené soutěže trvající několik týdnů by se tak rázem stal spíše dvoutýdenní letní turnaj. Varianta číslo jedna by se totiž měla odehrát až na konci srpna, po skončení ligových soutěží ve všech zemích a před začátkem ročníků nových.

Zachování formátu

Druhá varianta počítá s dokončením soutěží dle klasického formátu, tedy odehráním všech dvojzápasů, stylem doma-venku. Tato možnost je ale logisticky náročnější a navíc by se musela začít hrát již na začátku července a probíhala by paralelně s domácími soutěžemi zúčastněných celků.

Finále milionářských soutěží by, v případě realizace varianty druhé, mělo být na programu koncem července či začátkem srpna. Ani v možnosti číslo dvě UEFA nebere přítomnost fanoušků na stadionu v potaz.

Foto: Profimedia.cz

Plné tribuny při ikonické znělce Ligy mistrů jsou na dlouhou dobu mimo realitu.

UEFA se již dle zahraničních médií dohodla se zástupci klubů, že se obě soutěže dohrají, nehledě na to, kdy se tak stane. Prostor vůbec uvažovat nad dokončením evropských pohárů si vedení evropského fotbalu vytvořilo zrušením letošního Eura a jeho přesunutím na rok 2021. Covid-19 a zavřené hranice ale stejně tyhle plány mohou zhatit.

Reklama

Doporučované