Hlavní obsah

Přece jen poražený Liverpool a fenomén Alexander-Arnold neúprosným pohledem dat

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Trenta Alexandera-Arnolda odborníci v Angličanu rozebrali na data.

Reklama

Článek

Liverpoolští nemohli mít štěstí donekonečna, shodli se aktéři nejnovějšího vydání audio pořadu Seznam Zpráv věnovanému anglické Premier League. V něm tentokrát hrála prim fotbalová data. Nejen na jejich základě rozebral Jiří Hošek se svými hosty objev posledních dvou sezon, obránce Trenta Alexandera-Arnolda.

„Watford vyhrál, a to zaslouženě. Tak by měly znít správné novinové titulky.“ Těmito sympatickými slovy okomentoval kouč liverpoolského FC Jürgen Klopp první porážku svých svěřenců v letošním ročníku nejvyšší anglické fotbalové soutěže. LFC padl nečekaně hladce 0:3 na Vicarage Road, kde své domácí zápasy hraje už zmiňovaný Watford. Klopýtnutí Liverpoolu znamená, že si v éře Premier League výsostné označení „Invincibles,“ tedy Neporazitelní, udrželi fotbalisté londýnského Arsenalu.

Se šéfem společnosti 11Hacks a jedním z nejlepších fotbalových datových analytiků Jakubem Dobiášem zaostřil Angličan na druhého nejvytíženějšího muže Premier League, liverpoolského Trenta Alexandera-Arnolda. Mladý bek podle Dobiáše vykazuje hlavně směrem dopředu taková čísla, jimiž se ani v době své největší slávy nemohl pochlubit Brazilec Dani Alves. Styl, kterým jeho Liverpool hraje, navíc podle Dobiáše znamená, že ztráty míče, kterých má TAA na svědomí opravdu dost, zůstanou nepotrestány. Podle Jaromíra Bosáka má ale anglický krajní bek obrovské rezervy ve hře dozadu, kdy se často nechává oblafnout v soubojích jeden na jednoho nebo školácky přistupuje k útočícímu hráči ze špatné strany.

Trio Bosák, Dobiáš, Hošek taky „umylo hlavu“ brankáři Manchesteru United Davidu de Geovi. Mohla za to šílená minela španělského gólmana na Evertonu, kdy de Geův odkop trefil napadajícího útočníka a míč následně skončil v brance. Španělovo nešťastné období plné obřích chyb se táhne už od nepovedeného MS v Rusku v roce 2018. Jakub Dobiáš zdůraznil, že de Gea je teď jen velmi obtížně prodejný a že prostor mezi třemi tyčemi ve třech španělských velkoklubech je v současné době obsazen špičkovými jmény.

Co má společného jmenovaný španělský gólman a fotbalisté Leicesteru City? Slovo krize… „Lišky“ přestaly v novém roce vyhrávat a podle aktérů Angličana za to může primárně absence „nenahraditelného“ defenzivního záložníka Wilfreda Ndidiho. Jaromír Bosák ocenil, že Leicester svým fotbalem baví a vyzdvihl roli trenéra Brendana Rodgerse i kvalitní skauting středoanglického klubu. Díky němu Leicester získal belgické záložníky Praeta s Tielemansem nebo prvotřídního anglického záložníka Maddisona. Leicester je blízko návratu do Ligy mistrů, i když se jeho náskok před pronásledovateli povážlivě zmenšuje.

Poslechněte si aktuální vydání Angličana v přehrávači nahoře.

Angličan

Fotbalový pořad Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel, výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu!

Každý týden exkluzivně na Seznam Zprávách v sekci Audio.

Také rádi posloucháte? Napište nám své postřehy, připomínky nebo tipy na mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované