Hlavní obsah

Přeceněná pandemie, klíčová ekonomika. Co vedlo k těsnému souboji v Americe

Foto: Profimedia.cz

O výsledku voleb se může rozhodovat ještě celé hodiny i dny.

Reklama

Průzkumy se před začátkem voleb vyrovnávaly, pohybovaly se od snadného vítězství Joea Bidena až po těsnou obhajobu Donalda Trumpa. Po sečtení značné části hlasů je jasné, že rozhodovat se bude v několika klíčových státech.

Článek

Americký prezident Donald Trump už sice tvrdí, že zvítězil, realita je ale jiná. Spočítat je stále třeba ještě několik milionů legálně odevzdaných hlasů, které mohou klání o Bílý dům rozhodnout ve prospěch obou kandidátů. Závěrečný boj se zúžil na několik málo států: Arizona, Georgie, Wisconsin, Michigan a Pensylvánie.

V Arizoně by měl podle dosavadních výsledků vyhrát spíše Joe Biden. Pokud se tak skutečně stane, mělo by mu pak zajistit celkové vítězství získání dvou ze tří států na takzvané „modré zdi“, tedy Wisconsinu, Michiganu nebo Pensylvánie.

Jen v posledně jmenovaném státě je třeba sečíst ještě 1,4 milionu korespondenčních hlasů, což může podle britské stanice BBC trvat i několik dní. Na poslední chvíli přicházejí na řadu tradičně velká města, jako je Detroit v Michiganu nebo Milwaukee ve Wisconsinu. Velká města tradičně volí spíše demokraty, i proto zůstává Bidenův tábor optimistický navzdory červenou barvou plnící se mapě Spojených států.

Velkou neznámou zatím zůstává stát Georgie, přestože ho Trump už zahrnul do svých vítězství. Na začátku se zdálo, že zde republikánský kandidát snadno zvítězí, nyní má ale šanci i Biden, který těží zejména z přízně voličů ve městě Atlanta.

Kdy budeme znát vítěze voleb, není v tuto chvíli vůbec jasné. Deník The New York Times ve své grafice píše, že sčítání může někde trvat ještě několik dní.

Demokraté podcenili ekonomiku

Ještě před konečným sečtením hlasů se ale pro obě strany – zvláště pro demokraty – rýsují některé nezpochybnitelné závěry. Zejména ten, že zřejmě v kampani podcenili ekonomiku. Podle zjištění organizace Edison Research, které citoval server Daily Poster, pomohl Trumpovi právě důraz na ekonomiku. Ve třetině voličů, která uváděla ekonomiku jako svoji hlavní prioritu ve volbách, získal Trump celých 81 procent hlasů. Voliči, pro něž bylo hlavní prioritou mít prezidenta, který „se stará o lidi, jako jsem já“, se pak rovnoměrně rozdělili mezi oba kandidáty.

Jako přeceňovaná a neúspěšná se nakonec ukázala i iniciativa nazvaná The Lincoln Project, jež je tvořena z republikánů odmítajících Donalda Trumpa. Ti sice před volbami dokázali shromáždit 40 milionů dolarů, nijak to ale nepomohlo – 93 procent republikánských voličů nakonec podpořilo současného prezidenta, tedy ještě o tři procentní body více než před čtyřmi lety.

Menší roli, než zřejmě očekávali demokraté, sehrála zjevně ve volbách pandemie koronaviru. Přestože ve Spojených státech zemřelo už na nemoc covid-19 více než 230 tisíc lidí, 48 procent Američanů snahu vlády v boji s koronavirem oceňuje. Stejně tak značnou část Američanů příliš nevzrušují klimatické změny – po sezoně hurikánů a rozsáhlých lesních požárů si stále 30 procent veřejnosti myslí, že klimatické změny nepředstavují vážný problém.

Volby mohou rozhodnout až soudy

Trumpova slova o podvodu a o tom, že se mu soupeři snaží ukrást vítězství, naplňují obavy mnoha pozorovatelů. Prezidentské volby se tak mohou definitivně rozhodovat ne ve volebních místnostech, ale v soudní síni.

Sám Trump už naznačil, že se obrátí na Nejvyšší soud, pokud nevyhraje. Jisté přitom je, že výsledek voleb ze soudní síně jen prohloubí rozdělení americké společnost. Strana, která nakonec prohraje, se bude cítit podvedená a frustrovaná ještě více než dosud.

Reklama

Doporučované