Hlavní obsah

Před 25 lety se v Česku začaly masově šířit mobily. Co uměly a kolik stály?

Podívejte se, jak a za kolik se v Česku šířily mobily a signál. Dnes je to 25 let.Video: Jan Marek

 

Reklama

Mobily začaly psát svou historii v Česku už 12. září 1991. Drahou analogovou i lehce odposlouchávatelnou 1G síť NMT spustil Eurotel. Bezpečná a všem dostupná byla ale až digitální GSM z druhé generace sítí od 1. července 1996.

Článek

Zavedení digitální mobilní sítě v druhé polovině devadesátých let znamenalo začátek konce éry telefonních budek a čekání na to, jestli volaná osoba bude blízko své pevné linky.

Tuzemský průkopník mobilní komunikace byla tehdejší firma Eurotel, dnešní O2, která zprovoznila pro Čechy mobilní síť první generace NMT v pásmu 450 MHz ještě před vznikem samostatného Česka, už 12. září 1991.

Kdy odstartoval boom mobilních uživatelů v Česku?

Tehdy ještě analogové spojení ale bylo lehce odposlouchávatelné a k tomu poměrně drahé. Klientů s prvními SIM kartami tak přibývalo pomalu - aby také ne, mobil byl tehdy skutečný luxus, a SIM karty vlastně ani nebyly ke spatření, natožpak ty „vylupovací“. Jelikož telefonní číslo bylo pevně svázané s konkrétním přístrojem.

Pozvolný růst uživatelů pokračoval až do roku 1996, kdy se počet uživatelů mobilních telefonů naráz zvýšil z předchozích 50 na 200 tisíc a o rok později dokonce na více než půl milionu osob. Ti už navíc své mini „simky“ opravdu i vylupovali, jak se to dělá i dnes.

Skutečný zlom totiž nastal 1. července 1996, kdy stejná firma zprovoznila bezpečnější i cenově přístupnější mobilní síť druhé generace - digitální standard GSM. Další společnosti se brzy začaly přidávat. Jako druhý ještě ten samý rok to byl Paegas, dnešní T-Mobile, od konkurenční společnosti Radiomobil, která neměla výhodu předchozích zkušeností s vedením mobilních sítí, a proto závod o největší počet uživatelů nevyhrála.

Foto: Jan Marek

Kdy začínali jací operátoři v Česku?

V prvním roce s 2G mobilním připojením tak na počet klientů znatelně vedl právě Eurotel, který také jako první překonal hranici jednoho, a na přelomu tisíciletí i dvou milionů klientů. Už ke konci prvního desetiletí nicméně konkurenční Paegas, později T-Mobile, začal nynější O2 dotahovat a dnes už na trhu s mobilními zákazníky vede. Ještě loni si trojice největších operátorů v Česku dělila klienty na 6,265 milionu, 5,858 milionu a 3,989 milionu lidí. Bronzovou příčku za oběma předními rivaly dodnes stále drží Vodafone, tehdejší Oskar.

Foto: Jan Marek

Jak se vyvíjel počet zákazníků operátorů v prvním desetiletí?

O tom, že by českému mobilnímu trhu i dnes přispěl čtvrtý hráč, svědčí to, jaká vůbec byla úvodní nabídka paušálů od Eurotelu.

Dnešní O2 lákal až na 15 SMS zdarma, co se ale týče nejlevnějšího měsíčního tarifu, skoro o celé tři měsíce později dorazivší Paegas srazil ceny takřka na polovic. 50 minut volání i v rámci základního paušálu měl u něj jistých každý.

Foto: Jan Marek

Co nabízel Eurotel?

Vstup druhého operátora na tuzemský trh s klienty v digitální síti GSM druhé generace ovšem neznamenal pouze nižší ceny hovorného a zajímavější tarify. Značka s růžovým křídlem bájného létajícího koně jako první Čechům přinesla nabídku dotovaných telefonů. Tedy mobilů, které pro ně byly za výhodnější cenu, pokud s operátorem uzavřeli smlouvu, v níž se zavázali využívat jeho služby po další alespoň dva roky nebo více (pozn. red.: minimální měsíční plnění - MMP).

Mobily hluboko z kapsy. Levnější byly jedině dotované

Kromě dražších kousků, jejichž cena neklesla pod 10 tisíc korun, se objevila například Motorola TX770 za 990 korun, která byla dostupná i běžným lidem. Eurotel na sebe nicméně nenechal dlouho čekat, a krátce na to se tak i v jeho nabídce objevil dotovaný mobil Dancall HP2711 známý také jako legendární Eurotel XL110 za 1214 korun.

Foto: Jan Marek

Co nabízel Paegas?

Nejdražší Nokia za 50 tisíc korun

První telefony z raných dob GSM rozhodně zdaleka ještě neměly barevné displeje, možnost přehrávání MP3 či připojení Bluetooth. Vymoženosti začaly přicházet až po roce 2000. Nejmodernější, nebo alespoň nejdražší Nokia 9000 stála 50 tisíc korun, a pyšnila se komunikátorem, pamětí 8 MB a výdrží asi do 30 hodin. Také ale vážila skoro 400 gramů.

Obecně měly mobily z 90. let vždy dlouhou anténu, displeje nabízely výšku od dvou do pěti řádků, výdrž do jednoho, maximálně dvou dnů a většina udržela v paměti okolo 100 kontaktů. Některé ale zůstaly i jenom na polovině. Váha balancovala mezi 200 a 300 gramy a cena většinou od 10 do 20 tisíc korun.

GSM přežije i novější 3G

Co se týče dostupnosti a rychlosti, 2G sítě GSM pokrývají 99,98 procenta populace a nabízí rychlost až 236 kb/s. Slouží primárně pro hlasové služby, což je i důvod, proč letos přežije svého nástupce, 3G sítě UMTS, se kterými v březnu skončil Vodafone a další operátoři mají následovat. Ačkoli nabízí datové přenosy rychlostí až 42 Mb/s, s nastupujícím 5G připojením jim nedává vedle 4G LTE o rychlosti asi 225 Mb/s smysl nabízet tři datové sítě. Mobily uživatelů 3G sítí přepnou na vyšší generace údajně bez povšimnutí. O kroku už dříve informovala Asociace provozovatelů mobilních sítí, a dít se má i jinde ve světě.

Mobilní sítě 5G o možné rychlosti i přes jeden Gbit/s mají v současnosti pokrývat asi třetinu české populace s tím, že většina Čechů by měla být v dosahu zhruba do tří let. První komerční síť spustilo už loni O2 spolu s firmou Ericsson v Kolíně, a to na dříve už využívané frekvenci 3,7 GHz. Začátkem tohoto roku si operátoři v aukci Českého telekomunikačního úřadu rozebrali další kmitočty určené pro sítě páté generace v pásmech 700 a 3400 až 3600 MHz.

Byl i Váš mobil u zrodu telekomunikační revoluce? Podívejte se v galerii:

Reklama

Doporučované