Hlavní obsah

Před 28 lety se stal Václav Havel prezidentem. „Stouplo mu to do hlavy, ale Olga ho vracela na zem“

Foto: ČTK

Václav Havel a Olga Havlová po prezidentské volbě 1989.

Reklama

Osobní tajemník Václava Havla v rozhovoru pro Seznam zavzpomínal i na období, kdy ještě plně komunistický parlament 29. prosince 1989 zvolil nástupce Gustáva Husáka.

Článek

Vladimír Hanzel se stal osobním tajemníkem Václava Havla už v polovině 80. let, tedy v době, kdy byl Havel komunistickým režimem zakázaným spisovatelem a dramatikem. V době listopadové revoluce 1989 se tak ocitl přímo v centru dění: Havel se stal vůdčí postavou Občanského fóra a Hanzel ho doprovázel i na všechna jednání se špičkami komunistické vlády.

V rozhovoru, který jsme publikovali na Seznamu u příležitosti šestého výročí Havlova úmrtí, Vladimír Hanzel zavzpomínal i na období, kdy byl Václav Havel zvolen prezidentem. „Každého by to změnilo,“ říká Hanzel. „Stouplo mu to do hlavy, ale jeho manželka Olga ho vracela zpátky na zem. Klidně mu vynadala.“

Hanzel v rozhovoru také mluví o současných prezidentských kandidátech a říká svůj osobní tip, kdo z nich by po Zemanově pětiletém působení na Hradě dokázal společnost opět stmelit. Odpovídá i na otázku, zda Václav Havel opravdu za možného nástupce označil tehdejšího šéfa politického odboru kanceláře prezidenta Pavla Fischera, který nyní kandiduje na hlavu státu.

Na rozhovor s Vladimírem Hanzelem se můžete podívat zde:

Rozhovor s bývalým osobním tajemníkem Václava Havla Vladimírem Hanzelem.

Reklama

Související témata:

Doporučované