Hlavní obsah

Před 29 lety zatarasil tankům cestu, Číňané ho ve výročí masakru připomínají na sociálních sítích

Před 29 lety čínská armáda krvavě potlačila pekingské protesty.Video: Twitter.com, Reuters

 

Reklama

Před devětadvaceti lety čínská armáda krvavě potlačila protesty na pekingském náměstí Nebeského klidu. Zemřelo tehdy nejméně 200 lidí. Obětí ale mohlo být více než 10 tisíc. Číňané žijící v zahraničí si výročí připomínají i na sociálních sítích. Na fotografiích napodobují muže, který zastavil kolonu tanků.

Článek

Fotografii muže v bílé košili a černých kalhotách s taškami v rukou zná bez přehánění celý svět. Momenty, kdy svým tělem brání v cestě projíždějícím tankům, se staly symbolem občanského vzdoru v Číně na konci osmdesátých let.

Podobně jako v mnoha zemích východní Evropy se i občané Číny v roce 1989 domáhali demokratizace země. Jejich snaha ale byla krvavě potlačena. Čínská vláda postavila proti demonstrantům více než 200 tisíc vojáků.

Při zásahu čínské armády podle oficiálních statistik tamních představitelů zemřelo mezi 200 a 300 lidmi. Podle nedávno zveřejněných britských dokumentů, které přinesl zpravodajský server BBC, ale mrtvých bylo více než 10 tisíc.

V Číně o událostech z června 1989 platí informační embargo. Smutné výročí si ale připomíná okolí. V Hongkongu se na pietním shromáždění očekávají desítky tisíc lidí.

Čínané žijící v zahraničí letošní předkulaté výročí připomínají i na sociálních sítích. Pod hashtagem #TankMan2018 na sociální sítí Twitter zveřejňují fotografie, kde, jak samotné heslo napovídá, napodobují zmíněného muže stojícího před tanky.

Podle jednoho z hlavních protagonistů kampaně a čínského umělce a aktivisty vystupujícího pod pseudonymem Badiucao muž symbolizuje chybějící atributy současné čínské společnosti. „Idealismus, zapálení a víru v to, že i jeden člověk může něco změnit. To všechno dnešním mladým Číňanům chybí. Společnost se od masakru příliš nezměnila, represe nikdy neskončily. Jeho čin zůstává aktuální a lidé by ho měli vídat,” uvedl pro britský list The Guardian.

Ke kampani na sociální síti se ve Washingtonu přidal také Čou Feng-suo, který se protestů zúčastnil jako jeden z představitelů studentských skupin.

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo v neděli vyzval čínskou vládu k veřejnému vystoupení a zveřejnění skutečných počtů mrtvých, zraněných, pohřešovaných nebo zatčených. Peking se proti Pompeovým slovům ostře ohradil.

Tajemstvím taktéž zůstává další osud muže bránícího tankům v postupu. Jeho identita nikdy nebyla prokázána. Podle některých historiků uprchl na Tchaj-wan. Podle jiných se po svém vystoupení, i kvůli tomu, že o něm v dalších letech nebylo slyšet, zařadil zpět do davu „obyčejných“ čínských občanů.

Reklama

Související témata:

Doporučované