Hlavní obsah

Před 30 lety. Ivan Pilný čekal na pád režimu a co psalo Rudé právo

Speciál Seznam Zpráv k listopadu 1989. Toto psal tisk před třiceti lety

Reklama

Toto psal tisk před třiceti lety.

Článek

Seriál Seznamu: O čem psala média v socialistickém Československu, když režimu docházel dech.

Výběr z Rudého práva. Celé znění textů a článků najdete v Národní knihovně i na webové stránce archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Z domova:

Skončila porada tajemníků ÚV bratrských stran

Ve dnech 9. a 10. listopadu se v Praze konala porada tajemníků pro ekonomické otázky ústředních výborů bulharské komunistické strany, Komunistické strany Vietnamu, Jednotné socialistické strany Německa, Komunistické strany Kuby a dalších. Vedoucí delegací přijal generální tajemník ÚV Komunistické strany Československa soudruh Miloš Jakeš.

Železniční neštěstí

Mezi stanicemi Bohušovice nad Ohří a Lovosice se na zastávce v Nových Kopistech srazil Balt-Orient Expres s osobním vlakem. Při nehodě zahynulo 5 lidí.

Dohoda o spolupráci Rudé právo-APN

Zástupci Rudého práva Zdeněk Hoření a Tiskové agentury Novosti (APN) Albert Vlasov podepsali v pátek dohodu o spolupráci.

Ze zahraničí:

Volný přechod hranic NDR-NSR

Vláda NDR od pátku umožnila svým občanům přechod do Západního Berlína a do Německé spolkové republiky. Podle dostupných údajů navštívily Západní Berlín sta tisíce lidí a mnoho dalších také využilo tuto příležitost k emigraci.

Týden ve světě

S blížícím se jednání Michaila Gorbačova a George Bushe, které se má odehrát v prosinci u ostrova Malta, se rojí spekulace o tom, co se bude na setkání probírat. Podle amerických hlasů by to mohla být Nikaragua nebo situace na Blízkém východě, kde má USA snahu na urovnání izraelsko-palestinského problému.

Volby v Namibii se blíží ke konci

Přes 80 procent voličů už odevzdalo své hlasy v klíčových volbách, které jsou zásadní pro vyhlášení nezávislosti v poslední africké kolonii. Ta byla posledních 74 let okupována sousední Jihoafrickou republikou. Proti volbám se v zemi snaží bojovat skupina Turnhallského demokratického spojenectví (DTA) podporovaná penězi z JAR. Provokace, které DTA svou činností vyvolává, způsobují ozbrojování neutrálních bělochů. Ti se obávají teroru po skončení voleb.

Počasí

V ČSR ráno mlhy a nízká oblačnost, přes den jasno. Teploty se budou ráno pohybovat kolem –2 až 1 stupně, odpoledne pak kolem 4 až 7 stupňů. V místech, kde se mlhy rozpustí, je možno očekávat až 10 stupňů.

Na podzim 1989 pro Seznam vzpomíná:

Ivan Pilný

Politik, bývalý ministr financí a podnikatel vypráví o svém listopadu 1989.

Co jste v roce 1989 dělal a jak vypadal váš život?

Pracoval jsem ve výpočetním středisku jako vedoucí skupiny, která se pokoušela ovládat nové personální počítače.

Kdy a jak jste se poprvé dozvěděl o dění na Národní třídě?

Shodou okolností jsem byl večer v centru města. Pak tam začali pobíhat lidi, kteří říkali, že na Národní třídě zmasakrovali studenty a dokonce, že tam někoho zabili. To už bylo ale po demonstraci. Můj syn, který zrovna studoval na filozofické fakultě, se protestu také neúčastnil, protože ho zrovna vyslali na nějakou uhelnou brigádu. (smích)

Jak na tu dobu vzpomínáte?

My jsme všichni pořád čekali, že to spadne. Když jsme pak šli na Václavák s klíči pár dní po 17. listopadu, pořád jsme se na sebe dívali a říkali si: „Už je to ono?” Moc jsme se na to těšili. Byl to pocit uvolnění. Sice pro mě přišel pozdě, bylo mi už 45, byl to tedy pocit takové zastydlé puberty, ale najednou bylo všechno možné.

Věřil jste, že režim opravdu padne?

Ze začátku jsme se samozřejmě báli, že vznikne masakr. Pak se ale rychle ukázalo, že v té době už to absolutně nebylo realistické. Bylo jasné, že to ti komouši nezvládají.

Jak hodnotíte uplynulých 30 let? Naplnily se vaše myšlenky listopadu 89?

Pro mě zcela určitě. Já jsem od tý doby několikrát změnil povolání a byl to pro mě pocit svobody. A nejen pro mě, i pro mé děti. Najednou mohly cestovat a studovat kdekoliv. Neberu to tedy tak, že se nějak změnila životní úroveň. Já už předtím absolvoval různé stáže třeba ve Švédsku nebo v Německu a viděl jsem, jak to jinde vypadá. Pro mě příklon ke konzumnímu stylu života nebyl důležitý, možná spíš kontraproduktivní. Ale najednou bylo všechno možné, neměli jsme nad sebou žádný skleněný strop a nemuseli jsme vstupovat do žádné politické strany, abychom se někam posunuli. Pocit úžasné svobody je ve všem.

Reklama

Doporučované