Hlavní obsah

Před 30 lety. Jaroslav Navrátil končil svou kariéru a co psalo Rudé právo

Foto: Ústav pro českou literaturu AV ČR

Speciál Seznam Zpráv k listopadu 1989. Toto psal tisk před třiceti lety.

Reklama

Toto psal tisk před třiceti lety.

Článek

Seriál Seznamu: O čem psala média v socialistickém Československu, když režimu docházel dech.

Výběr z Rudého práva. Celé znění textů a článků najdete v Národní knihovně i na webové stránce archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Domácí

Horníci SHD proti rozvratu

Soudruh Miloš Jakeš se setkal s představiteli Severočeských uhelných dolů. Informovali ho, že vývoj ve společnosti sledují s obavami a jsou připraveni podílet se na řešení napjaté situace. Vyjádřili se také pro důslednou realizaci programu přestavby a demokratizace v rámci dalšího rozvoje socialistické společnosti. Generální tajemník ÚV KSČ poděkoval za jasná stanoviska a podporu politice strany.

Dělník ze Slovnaftu o situaci v zemi: Prací pro přestavbu

Hrdina socialistické práce a poslanec Federálního shromáždění ČSSR František Kliha, dnes dělník-horizontkář v bratislavském Slovnaftu, se vyjádřil ke studentským stávkám. Ačkoliv uznal oprávněnost některých jejich požadavků, nesouhlasí s cestou, již si vybrali k jejich řešení.

Televize nebyla obsazena

Ředitel sekretariátu ústředního ředitele Československé televize Jan Hubáček popřel, že by byla budova televize na Kavčích horách obsazena ozbrojenými složkami. Podle něj zřejmě fáma vznikla na základě závodní stráže, která byla v posledních dnech posílena členy obvodního oddělení SNB v Praze 4.

Zahraničí

Nová špionážní filozofie CIA?

Ústřední zpravodajská služba USA přemýšlí o přeskupení sil a prostředků na hospodářské pole – proti vlastním spojencům. Podle francouzského listu Figaro uvedl ředitel CIA W. Webster, že vojenští spojenci USA jsou zároveň jejich ekonomickými rivaly. Proto CIA hodlá pečlivě sledovat činnost obchodních zastupitelství západních států i jednání obchodníků o kontraktech.

Demokratizace potřebuje pořádek

List Sovetskaja Rossija přinesl rozhovor s prvním tajemníkem leningradského městského a oblastního výboru KSSS Borisem Gidaspovem. Ten označil situaci v sovětské společnosti za kritickou a zdůraznil, že proces demokratizace je možný jen tehdy, pokud není v rozporu s upevňováním pořádku. Kromě KSSS navíc nevidí v zemi žádnou reálnou sílu schopnou plně řídit zemi.

Počasí

V ČSR zpočátku ještě polojasno, později potom oblačno až zataženo, občas sněžení. Noční teploty –3 až –6 stupňů, denní –1 až 2 st. Západní vítr 5 až 8 m/s.

Na podzim 1989 pro Seznam vzpomíná:

Jaroslav Navrátil

Bývalý trenér Tomáše Berdycha a současný nehrající kapitán českého daviscupového týmu

Co jste v roce 1989 dělal a jak vypadal váš život?

Život vypadal sportovně, protože mi zrovna bylo dvaatřicet let a v říjnu jsem končil se svou tenisovou kariérou. Takže jsem měl trošičku volna a vzpomínám si na to velice dobře. Musím říct, že kariéra byla celkem úspěšná.

Kdy a jak jste se poprvé dozvěděl o listopadu 1989 – dění na Národní třídě?

Dozvěděl jsem se o tom z tisku někdy v létě, že se něco takového připravuje. Myslím si, že to byl velice důležitý okamžik pro všechny občany Československé socialistické republiky, protože do té doby, když tady byl komunistický systém, tak na jednu stranu lidé měli práci, na druhou stranu neměli volnost. Ten 17. listopad byl zásadní tím, že lidé a vlastně pak i jejich děti dostali volnost a měli možnost přinejmenším cestovat do zahraničí.

Jak na tu dobu vzpomínáte?

Určitě to byl velký zásah a velká změna, protože každý, kdo zažil komunistický systém, tak věděl, co ten systém znamená. Říkám znovu, že samozřejmě lidé měli práci, na druhou stranu neměli volnost. Já tím, že jsem měl možnost cestovat, protože jsem byl v české tenisové reprezentaci, tak jsem volnost měl. Na druhou stranu samozřejmě znám ty momenty, kdy jsem přejížděl hranice, a ty kontroly… Člověk byl unavený, prostě nebylo to nic příjemného. Nebo když člověk měl vyvážet peníze, byla celní prohlášení. Kdo to zažil, tak si tu dobu pamatuje dobře. Určitě si myslím, že to byl důležitý mezník pro všechny občany České republiky.

Jak hodnotíte těch uplynulých 30 let? Naplnily se podle vás myšlenky listopadu 1989?

Myšlenky se určitě naplnily. Na druhou stranu si myslím, že tahle doba je trošičku hektická, lidé jsou strašně moc ve spěchu, ve stresu. V té době měl prakticky každý občan České republiky svoje zaměstnání, jenomže teď, jelikož je podnikání a jste zaměstnaní u nějaké firmy, tak dneska zaměstnání nemáte ani ne den, nebo měsíc, ale možná ani hodinu jisté. Takže zase v tomhle si myslím, že je ta doba nová. Je to nějaký posun. Člověk, který tu práci má a má rodinu, je v pohodě. Ale je plno lidí, a to vidíme, kteří mají rodinu a v práci mají problémy. Myslím, že to je úplně takový rub a líc. Ale určitě byl 17. listopad velký posun, protože cestování a možnost vidět svět, otevřené hranice, to si myslím bylo k velkému prospěchu.

Vyzkoušejte si život v totalitě

K třicátému výročí 17. listopadu 1989 jsme připravili interaktivního průvodce předlistopadovou dobou.

Příběhy jsou založeny na reálných událostech, které se staly skutečným lidem. Jsou součástí archivů Post Bellum, Paměti národa a Archivu bezpečnostních složek. Data pocházejí z ročenek Federálního statistického úřadu, webu Českého statistického úřadu a dalších institucí.

Reklama

Doporučované