Hlavní obsah

Před 30 lety. Ministr Brabec skákal z okna a co psalo Rudé právo

Speciál Seznam Zpráv k listopadu 1989. Toto psal tisk před třiceti lety.

Reklama

Toto psal tisk před třiceti lety.

Článek

Seriál Seznamu: O čem psala média v socialistickém Československu, když režimu docházel dech.

Výběr z Rudého práva. Celé znění textů a článků najdete v Národní knihovně i na webové stránce archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Z domova:

Jednala vláda ČSSR

Na programu bylo projednání Programu komplexní péče o děti a mládež, který směřuje ke zkvalitnění péče o duševní a fyzické zdraví mládeže a mladých rodin, k prohloubení výchovy a vzdělávání a k vyššímu podílu mládeže na rozvoji společnosti. Dále vláda posoudila nový návrh na udělování stipendií vysokoškolákům a návrh experimentálního ověřování nových prvků hospodářského mechanismu v hospodářství řízeném národními výbory v roce 1990 ve Východočeském kraji. Vláda se také seznámila s výsledky operativní prověrky staveb plánovaných k zahájení v druhém pololetí 1988, vybraných investičních akcí 8. pětiletky a dodržovaní moratoria zahajování staveb. Obsahem schůze byly také výsledky sklizně obilovin a některých dalších plodin, letošní sklizeň obilovin přitom byla splněna na 103 procent.

M. Jakeš v sídle MSS

Generální tajemník ÚV KSČ, předseda ÚV Národní fronty ČSSR Miloš Jakeš ve středu navštívil sídlo Mezinárodního svazu studentstva v Praze. Při příležitosti 50. výročí 17. listopadu 1939 – Mezinárodního dne studentstva – zde převzal nejvyšší vyznamenání MSS – Zlatou medaili 17. listopadu. MSS ocenil podporu a pohostinnost ze strany Československa, jíž se svazu dostává už od jeho založení v roce 1948, i Jakešův osobní přínos k pokrokovým přeměnám Československa jeho mírové zahraniční internacionalistické politice.

Světem kultury:

V plné kráse a v plné zbroji je opět od středečního mrazivého rána proslulá socha Bruncvíka pod Karlovým mostem v Praze. Na jejím očištění a konzervaci se podíleli akademičtí sochaři Jan Bradna a Jiří Novotný.

Ze zahraničí:

Socialisté v Maďarsku se rozrůstají

Maďarská socialistická strana má nyní již 42 000 členů. Oznámil to člen jejího předsednictva P. Vastagh.

Veřejnost čeká řešení: Skončila konference o ekonomické reformě v SSSR

Místopředseda rady ministrů SSSR Leonid Abalkin v Moskvě charakterizoval národohospodářskou situaci jako zhoršující se každým měsícem. Mezi připravovanými změnami figurují např. různé formy společenského vlastnictví, jejich rovnoprávnost a soutěžení mezi sebou. Počítá se s plánovitou státní regulací ekonomiky na základě perspektivního ekonomického a sociálního plánování.

Počasí

V ČSR oblačno až polojasno, na severovýchodě místy, jinde ojediněle sněhové přeháňky. Noční teploty nula až –4 st., denní 1 až 4 st. Severní vítr 4 až 7 m/s.

Sport

Fotbalisté ČSSR postupují do Itálie

Českoslovenští fotbalisté ve středu sehráli v pozdních večerních hodinách v Lisabonu rozhodující utkání s Lisabonci o postup na MS 1990 v Itálii. Ačkoliv zápas nepřinesl příliš krásného fotbalu, naši uhráli výsledek, který jim po osmi letech zajistil postup na světový šampionát.

Na podzim 1989 pro Seznam vzpomíná:

Richard Brabec

Politik a ministr životního prostředí za ANO Richard Brabec vypráví o svém listopadu 1989.

Co jste v roce 1989 dělal a jak vypadal váš život?

Konkrétně 17. listopadu 1989 jsem byl na Albertově ve škole, kde jsem tenkrát studoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. O té demonstraci jsme nejdřív vůbec nevěděli a nijak jsme se na ni tedy nechystali. Nakonec jsem na ni vyskočil z okna, protože jsme tenkrát měli poslední hodinu v přízemí a dveře z budovy už byly zablokované studenty z ulice. Takhle jsme se s kolegy ocitli v davu protestujících.

Co se dělo potom?

Přes Vyšehrad jsme došli až na Národní třídu. Doteď si pamatuji, že to byl neuvěřitelný zážitek. Pokoušeli jsme se ukrýt v jednom domě, odkud nás ale vytáhli policajti a zmlátili nás. Ještě jednou nás zmlátili v Mikulandské ulici při odchodu z demonstrace, pak už jsem se zapojil do vedení stávky středních škol na Kladně.

Jak na tu dobu vzpomínáte?

Žil jsem klasickým studentským životem a tohle byla absolutní a hektická změna ve všem. Byl tol asi jediný rok, co jsme si nekupovali ani vánoční dárky, protože jsme to nestihli. Demonstrace byla myslím v pátek, v pondělí jsem přišel do školy a tam už se stávkovalo. Podepisovaly se petice, velice rychle vznikl stávkový výbor a my, studenti z regionů, jsme se rozjížděli do regionů. Až do demonstrace na Letné ale samozřejmě nebylo jasné, jak to dopadne a my měli obavy, že na nás pošlou třeba armádu.

Zároveň se objevovaly nové věci – v televizi, v rádiu, v novinách, které jsme do té doby nemohli sledovat. Beru to jako nejbouřlivější a nejúžasnější dobu, kterou jsem zažil.

Jaká byla vaše role ve vedení stávky na Kladně?

Mimo Prahu a velká města chyběly informace. To se týkalo i dělnického Kladna.

Tenkrát jsem hodně komunikoval se studenty středních škol, gymnázií… Dostali jsme úkol posílat zástupce do regionů, aby pomáhali s propagací akcí – a já jsem byl právě jeden z těchto vyslanců. Ke konci jsem pak byl jeden ze zakládajících členů Občanského fóra na Kladně.

Jak hodnotíte uplynulých 30 let? Naplnily se vaše myšlenky listopadu 1989?

Jsem přesvědčený, že v drtivé míře ano. Bylo mi ale 23 a v tomhle věku jsme měli naivní představy o tom, jak to může být. My jsme hlavně chtěli cestovat, svobodně mluvit, volit, aby Československo dohonilo Evropu… To bylo také jedno z hlavních hesel Občanského fóra – „Zpátky do Evropy!” Chtěli jsme žít kvalitním životem, z mého pohledu třeba i žít v kvalitním životním prostředí. Někteří si pak bezpochyby spletli demokracii s anarchií, ale jinak se nám takových 95 procent přání naplnilo.

Vyzkoušejte si život v totalitě

K třicátému výročí 17. listopadu 1989 jsme připravili interaktivního průvodce předlistopadovou dobou.

Příběhy jsou založeny na reálných událostech, které se staly skutečným lidem. Jsou součástí archivů Post Bellum, Paměti národa a Archivu bezpečnostních složek. Data pocházejí z ročenek Federálního statistického úřadu, webu Českého statistického úřadu a dalších institucí.

Reklama

Doporučované