Hlavní obsah

Před 30 lety. NDR vyzvala emigranty k návratu a studentka gymnázia Lenka Bradáčová o svém podzimu 89

Foto: Archiv AV, Rudé Právo

Speciál Seznam Zpráv k listopadu 1989. Tohle psal tisk před třiceti lety.

Reklama

Seriál Seznamu: O čem psala média v socialistickém Československu, když režimu docházel dech.

Článek

Výběr z Rudého práva. Celé znění textů a článků najdete v Národní knihovně i na webové stránce archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Z domova:

Pašeráci před soudem

Trestní senát okresního soudu Teplicích vynesl v pátek rozsudek nad sedmi jugoslávskými státními příslušníky, které obžaloba vinila z toho, že při zářijové cestě z NSR přes NDR do ČSSR chtěli hraničním přechodem v Cínovci provézt bezcelně zboží v hodnotě 561 310 Kčs. Byly to kalkulačky, baterie do digitálních hodinek, kosmetické a dárkové kazety. Odsouzeni byli k nepodmíněným trestům odnětí svobody v trvání 14 a 12 měsíců. Dalších pět obžalovaných bylo odsouzeno k peněžitým trestům.

Rozhovor L. Adamce rakouským novinářům

Předseda vlády ČSSR Ladislav Adamec přijal v pátek v Praze rakouské novináře. Zástupcům deníku Der Kurier, Der Standard a Salzburger Nachrichten poskytl rozhovor. Zhodnotil v něm současnou úroveň čs. – rakouských vztahů a odpověděl na otázky týkající se možnosti dalšího rozvoje spolupráce mezi oběma zeměmi a současných úkolů naší společnosti.

Zákon o způsobu řešení kolektivních pracovních sporů

V půlce října byl schválen Zákon o způsobu řešení kolektivních pracovních sporů. Požadavky kolektivů jsou tak potřeba formulovat schůzí pracovního kolektivů nebo konferencí jeho delegátů. Vedení podniku pak předkládá požadavky v písemné formě. Vedení organizace musí projednat požadavky do tří dnů.

Ze světa:

Vláda NDR vyzvala emigranty k návratu

Vláda Německé demokratické republiky vyzvala všechny občany NDR, kteří emigrovali, aby se vrátili zpět do vlasti. Oznámil to v pátek mluvčí ministerstva zahraničí NDR Wolfgang Meyer v rozhovoru pro agenturu ADN. Ve zprávě se uvádí, že občané NDR, kteří se nachází v emigraci, se mohou obrátit na zastupitelské úřady se žádostí o návrat do vlasti.

Alfabetizace v Etiopii

Rudé právo informuje o úspěšné alfabetizaci v Etiopii, která začala v roce 1979. Základní znalosti dnes ovládá 75 % lidí. Jedná se o velké úsilí, které ocenila i UNESCO. Kampaň řídí národní koordinační výbor.

Miliardové škody

Nejnovější informace ze San Franciska a jeho okolí svědčí o tom, že silné zemětřesení, které postihlo oblast v úterý večer, způsobilo větší škody, než se odhalovalo. Odhad hodnoty způsobených materiálních škod se stále zvyšuje. Do města odletěl v pátek i americký prezident George Bush, aby se na místě přesvědčil o rozsahu škod a momentální situaci.

Ze sportu:

Atény stíhají Barcelonu

Od března do května příštího roku objede kontrolní skupina Mezinárodního olympijského výboru šest měst – kandidátů na pořádání letních olympijských her v roce 1996. Postupně navštíví tým vedený Švédem Ericssonem Melbourne, Atény, Bělehrad, Manchester, Atlantu a Toronto. V rámci objektivity je to třeba, i když už dnes se množí hlasy, že to vlastně budou vyhozené peníze. Málokdo pochybuje, že zasedání MOV za rok v Tokiu přidělí „zlatou olympiádu 1996“ někomu jinému než Aténám.

Počasí v Praze: 15 stupňů, oblačno až zataženo

Na podzim 1989 pro Seznam vzpomíná:

Lenka Bradáčová

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová o svém podzimu v roce 1989.

Co jste tehdy dělala a jak vypadal váš život?

Navštěvovala jsem druhý ročník gymnázia na malém městě. Měla jsem tehdy běžné starosti studenta střední školy.

Kdy a jak jste se poprvé dozvěděla o listopadu 1989 – dění na Národní třídě?

Bezprostředně po zásahu na Národní třídě z televize ze sdělení podaného tehdejší prorežimní rétorikou a zcela v jiném kontextu z vyprávění studentů vysokých škol – bývalých absolventů gymnázia.

Jak na tu dobu vzpomínáte? Účastnila jste se?

Dobu zlomu plnou protichůdných informací a interpretací, euforii veliké spousty lidí a dobu, která prověřila sílu charakterů a místy to bylo procitnutí a velké ponaučení.

Jak hodnotíte těch 30 let? Naplnily se myšlenky listopadu 1989?

Jako vzácnou dobu relativního klidu, která i přes některé prohry zcela proměnila naši společnost. Usilovali jsme o vytvoření demokratického liberálního státu a i s jeho chybami ho tu máme, ale i po třiceti letech jsme stále na začátku. Není čas na odpočinek naopak.

Reklama

Doporučované