Hlavní obsah

Před 30 lety. Proběhla porada čelních představitelů Varšavské smlouvy a Dagmar Pecková zpívala v Berlíně

Speciál Seznam Zpráv k listopadu 1989. Toto psal tisk před třiceti lety.

Reklama

Toto psal tisk před třiceti lety.

Článek

Seriál Seznamu: O čem psala média v socialistickém Československu, když režimu docházel dech.

Výběr z Rudého práva. Celé znění textů a článků najdete v Národní knihovně i na webové stránce archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Z domova:

Vlaky se pohnuly

Komplikace na železničních dráhách v Sovětském svazu omezily plynulost jízdy i v ČSSR. Ještě minulý týden stálo na tratích a v našich pohraničních stanicích několik desítek vlaků se zbožím pro SSSR. V Čierné nad Tisou bylo v pátek ještě 1 359 vozových jednotek, do SSSR je jich totiž denně vypraveno přes 350. Situace se však pohnula. Dnes už odjíždí šest až sedm vlaků za 24 hodin. Minulý měsíc však museli pracovníkům shánět náhradní práci.

Porada představitelů Varšavské smlouvy

Náčelníci generálních štábů a náměstci ministrů zahraničních věcí členských států Varšavské smlouvy se sešli na poradě v Sofii, která se uskutečnila 2. a 3. listopadu 1989. Projednávaly se otázky týkající se průběhu a perspektiv rozhovorů ve Vídni ke konvenčním ozbrojeným silám, opatření k upevnění důvěry a bezpečnosti a účasti na vídeňském semináři k vojenským doktrínám nebo návrhům na „otevřené nebe”.

Ze zahraničí:

V Řecku vyvrcholila předvolební kampaň: Letos podruhé k urnám

Poprvé v poválečné historii Řecka se konají dvoje parlamentní volby v jednom roce. V prvních volbách sice zvítězila pravicově centristická strana Nová demokracie, chybělo jí však 6 parlamentních křesel, aby dosáhla absolutní většiny.

První dálnopisná zpráva pro Rudé právo z Namibie: Windhoek žije volbami

V Namibii se schyluje ke všeobecným volbám, informujeme vás přímo z hlavního města Windhoeku díky našemu zvláštnímu zpravodaji. Ve volbách kandiduje až 720 kandidátů, ale pouze pro 72 z nich je místo v nové poslanecké sněmovně. Předvolební atmosféra ve městě je rušná, došlo i k prvním potyčkám mezi přívrženci jednotlivých stran. Na klidný průběh voleb proto dohlíží 9 000 vojáků, pozorovatelů a policistů v rámci UNTAG, operace OSN. Volby v Namibii jsou důležitým krokem k úplné nezávislosti.

Súdán: Zmařen pokus o převrat

Súdánské bezpečnostní orgány oznámily, že ve čtvrtek zmařily v Chartúmu pokus vysokých armádních důstojníků o státní převrat. Důvodem měla být dlouhodobá nespokojenost vojenských důstojníků s pokračující občanskou válkou na jihu země a také „zhoršení hospodářské a zásobovací situace”.

Kosovo: Vyšetřování smrti dvou extremistů

Podle hodnocení situace, které v pátek schválil oblastní výbor Svazu komunistů Kosova, jsou „nynější demonstrace nacionalistů a separatistů zaměřeny na rozbití Jugoslávie vytvořením Kosovské republiky s konečným cílem jejího odtržení”. Dva extremisté, kteří poté, co stříleli ze sklepení obytného domu v Prištině, byli nalezeni mrtví. Ministr vnitra Kosova informoval, že se tak stalo poté, co se je ve čtvrtek večer bezpečnost pokusila zadržet živé za použití slzného plynu.

Ze sportu:

Co přinesla utkání našich a sovětských hokejistů?

V minulých dnech se hokejová mužstva ČSSR a SSSR utkala ve třech vzájemných zápasech v Ostravě, Gottwaldově a v Praze. Ukázalo se, že sovětská reprezentace postrádá mimořádné kvality Larionovovy pětky, přesto každé sovětské mužstvo má sílu. I bez zvučných jmen. Na naší straně se předvedl Růžička, zejména v Gottwaldově, kde byl nejdříve faulován, ale pak dal rozhodující gól. O Růžičku má navíc zájem klub Edmonton Oilers. Hledají nové tváře poté, co minulý rok odešel Gretzky do Los Angeles. Jednání začnou v příštích dnech.

Počasí:

V sobotu bude většinou zataženo, může dojít i k občasným přeháňkám. Noční teploty 9 až 6 stupňů, denní 9 až 12 stupňů. V neděli a v pondělí se očekává oblačnost, na většině území déšť. Ranní teploty 7 až 3 stupně, odpolední 9 až 13 stupňů.

Na podzim 1989 pro Seznam vzpomíná:

Dagmar Pecková

Mezzosopranistka Dagmar Pecková vypráví o svém listopadu 1989.

Co jste v té době dělala a jak vypadal váš život?

Měla jsem tehdy angažmá ve Státní opeře v Berlíně a 17. listopad si vlastně pamatuji úplně přesně. Odjížděla jsem ráno z Prahy svým autem do Berlína na představení, které jsem měla večer, takže jsem vlastně 17. listopadu vůbec nebyla v Praze ani v Čechách. Ale vzhledem k tomu, že právě NDR tehdy byla téměř o týden napřed, tak už jsem to vlastně tenkrát všechno prožila ve východním Berlíně.

Kdy a jak jste se poprvé dozvěděla o listopadu 1989 – dění na Národní třídě?

Pamatuji si, jestli mě paměť nešálí, že jsem měla puštěné rádio, kde se o mluvilo o tom, že se srocují davy na Národní třídě. Takže určité informace, i když už nevím přesně jaké, jsem měla. Hlavně mně se tenkrát ve východním Berlíně všichni vysmívali, že v NDR už to dávno prasklo a my jsme ještě pořád nic nepodnikli, aby se to u nás změnilo. To jsou takové mozaiky, které si pamatuji.

Jak na tu dobu vzpomínáte?

Pamatuji si právě jen na věci, co se děly ve východním Berlíně. Přesně si pamatuji, když Schabowski vlastně omylem vyhlásil, že jsou otevřené hranice do Západního Berlína. My jsme tehdy měli ve Státní opeře představení a po pauze už nebylo pro koho hrát, protože se všichni sebrali a odešli do Západního Berlína.

Jak hodnotíte těch 30 let, naplnily se myšlenky listopadu 1989?

Jak pro koho. Měla jsem možnost cestovat, dělat kariéru po celém světě a myslím, že za to mohu vděčit hlavně nabyté svobodě v roce 1989. Můj život by se bez toho asi tak nepovedl. Na druhé straně je mi strašně líto lidí, kteří neví, co si s nabytou svobodou počít, a je mi hrozně líto, že dodnes se nějakým způsobem lituje toho, že už není komunismus, a že se komunisté vlastně zase dostávají celkem na výsluní. Není mi úplně jasné proč.

Reklama

Doporučované