Hlavní obsah

Před 30 lety. Robert Čásenský spadl na nádraží v Říčanech a co psalo Rudé právo

Speciál Seznam Zpráv k listopadu 1989. Toto psal tisk před třiceti lety.

Reklama

Toto psal tisk před třiceti lety.

Článek

Seriál Seznamu: O čem psala média v socialistickém Československu, když režimu docházel dech.

Výběr z Rudého práva. Celé znění textů a článků najdete v Národní knihovně i na webové stránce archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Z domova:

Zasedala Česká mírová rada

V sobotu v Praze jednalo 18. zasedání České mírové rady. Místopředseda Zdeněk Kříž zhodnotil výsledky mírového hnutí v ČSR. Ocenil mimo jiné kulturní a sportovní akce pořádané na podporu míru – štafetové běhy, pochody, umělecké koncerty apod.

Vodní dílo Vydra opět v provozu

Po čtyřměsíční odstávce se znovu rozběhla největší vodní elektrárna v Západočeském kraji – vodní dílo Vydra v Čeňkově Pile na Šumavě. Elektrárna byla vybavena elektrohydraulickým poloautomatickým řízením. Díky tomu dvoučlenné osádky, které se střídají každých 12 hodin nemusejí operovat ručně.

Rozkaz ministra národní obrany ČSSR

Ministr národní obrany vydal k 72. výročí Velkého října rozkaz. „7. listopadu si náš pracující lid a příslušníci Československé lidové armády spolu s národy Sovětského svazu a pokrokovou světovou veřejností připomínají 72. výročí nejvýznamnější události 20. století – Velké říjnové socialistické revoluce, … nařizuji vypálit dne 6. listopadu ve 20 hodin v hlavním městě ČSSR v Praze a v hlavním městě SSR Bratislavě 20 dělostřeleckých salv.”

Ze zahraničí:

Velký říjen a přestavba

Historický odkaz Velké říjnové socialistické revoluce a její význam jako počátku nové epochy v dějinách lidstva si připomněli v sobotu účastníci slavnostního shromáždění v kremelském Sjezdovém paláci v Moskvě. Shromáždění se zúčastnili vedoucí představitelé KSSS v čele s generálním tajemníkem ÚV KSSS Michailem Gorbačovem. Projev o významu VŘSR a naplňování jejího odkazu v období přestavby sovětské společnosti přednesl člen politického byra ÚV KSSS, předseda Výboru státní bezpečnosti SSSR Vladimír Krjučkov.

USA: Vměšování má zelenou

Americká vláda rozhodla významně „uvolnit vklad” dosavadních nařízení, omezujících tajné operace USA v zahraničí. Oznámil to ředitel CIA William Webster v rozhovoru pro Washington Post. Nová interpretace umožňuje CIA, FBI i dalším složkám podílet se na přípravě spiknutí za účelem svržení nepohodlných režimů v různých částech světa, i když takové akce mohou vést k usmrcení zahraničních politických představitelů.

Řecko volilo

V neděli Řecko letos podruhé přistoupilo k volebním urnám. Osm milionů voličů mělo možnost vyjádřit svou přízeň jedné z 36 stran ucházejících se o místa v parlamentu. Šanci na výraznější zastoupení v zákonodárném sboru mají z 36 v podstatě jen tři politické formace. Nová demokracie, Panhelénské socialistické hnutí a Koalice levicových sil v čele s řeckou KS.

Na podzim 1989 pro Seznam vzpomíná:

Robert Čásenský

Novinář a šéfredaktor magazínu Reportér Robert Čásenský vypráví o svém listopadu 1989.

Co jste dělal v roce 1989 a jak vypadal váš život?

Byl jsem ve 2. ročníku gymnázia a přímo v listopadu 89 jsem měl otřes mozku. Nikoliv ale proto, že bych dostal obuškem na Národní třídě, ale protože jsem spadl na nádraží v Říčanech ze schodů.

Kdy a jak jste se poprvé dozvěděl o listopadu 1989 – dění na Národní třídě?

Dozvěděl jsem se to v pátek večer nebo možná v sobotu ráno z vysílání Hlasu Ameriky a Svobodné Evropy. Kvůli otřesu mozku jsem nemusel chodit do školy, takže jsem v následujících dnech vozil spolužákům na brandýském gymnáziu, kteří stávkovali, různé zprávy a letáky. Sám pro sebe jsem také mohl fungovat jako člověk, který chodil na všechny demonstrace a byl u toho dění.

Jak na tu dobu vzpomínáte?

Řekl bych, že to byla vedle narození mých 2 dětí největší událost mého života. Bylo to fantastické. Dodnes, když slyším Modlitbu pro Martu nebo písničku Jednou budem dál, mám orosené oči.

Jak hodnotíte uplynulých 30 let? Naplnily se vaše myšlenky listopadu 1989?

Já jsem byl naivní a myslel jsem si, že spolu s minulým režimem odejdou do historie také komunistická strana, papalášské manýry, rozkrádání státu, ruština, ruští vojáci a podobné věci. V případě ruštiny a vojáků se to povedlo, v případě toho ostatního tak úplně ne. Nicméně si stejně myslím, že těch 30 let bylo nejlepší období české historie.

Reklama

Doporučované