Hlavní obsah

Před 30 lety: Rudé právo vyzvalo k zamyšlení nad demokratizací a Dominik Hašek očekával narození prvního syna

Speciál Seznam Zpráv k listopadu 1989. Toto psal tisk před třiceti lety.

Reklama

Toto psal tisk před třiceti lety.

Článek

Seriál Seznamu: O čem psala média v socialistickém Československu, když režimu docházel dech.

Výběr z Rudého práva. Celé znění textů a článků najdete v Národní knihovně i na webové stránce archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Z domova:

Soudružky a soudruzi, vážení čtenáři!

Rudé právo po zveřejnění návrhu nových stanov KSČ, které měly být projednány následující rok na XVIII. sjezdu ÚV KSČ, vyzývá své čtenáře, aby do redakce posílali připomínky a podněty k návrhům. „Strana se neuzavírá ani návrhům těch, kteří nejsou členy KSČ.” Čtenáři se mají kromě návrhů zamyslet nad dalšími způsoby „demokratizace vnitřního života a práce strany”.

Ray Charles v Praze

Ve středu večer odehrál v pražském Paláci kultury koncert slepý černošský zpěvák Ray Charles.

Jednala komise ÚV KSČ

Proběhlo zasedání národohospodářské komise ÚV KSČ, kde byl projednán návrh státního hospodářského plánu na rok 1990. Ze zasedání vyplynulo, že je třeba modernizovat nástroje ekonomiky, zavést nový hospodářský mechanismus a zapojit československou ekonomiku do mezinárodní dělby práce.

Ze zahraničí:

Schůzka bude u břehů Malty

Michail Gorbačov a George Bush se mají sejít 2. a 3. prosince na palubách vojenských lodí obou mocností ve Středozemním moři. Vrcholné setkání má pozitivně přispět ke vztahům mezi SSSR a USA a vyvolalo ve světě nesmírný zájem.

Salvador: Deset obětí pumového atentátu

Bombový útok na ústřednu Národní odborové federace salvadorských pracujících v San Salvadoru si vyžádal 10 mrtvých a 29 zraněných. Nálož do budovy vhodil neznámý pachatel, který posléze uprchl.

Počasí:

V ČSR bylo oblačno až zataženo. Pokračovalo teplé počasí s teplotami od 13 do 16 stupňů.

Na podzim 1989 pro Seznam vzpomíná:

Dominik Hašek

Česká hokejová legenda, bývalý brankář v NHL a jeden z vítězů zimních olympijských her v Naganu.

Co jste tehdy dělal a jak vypadal váš život?

17. listopadu jsem byl na vojně v Jihlavě a připravoval jsem se na víkendový dvojzápas, který jsme nakonec vyhráli.

Kdy a jak jste se poprvé dozvěděl o listopadu 1989 – dění na Národní třídě?

Že se něco děje v Praze, mě vůbec nenapadlo. To jsem se pořádně dozvěděl poprvé až někdy v pondělí. Do Jihlavy na Vysočinu ty zprávy tehdy nepřicházely tak rychle jako dnes. Byla cenzura, žádný internet. Něco se o tom říkalo u nás na „baráku”, jak jsme tehdy říkali kasárnám, ale zbytek jsem se dozvěděl až v pondělí navečer.

Jak na tu dobu vzpomínáte?

Vzpomínám si na to, že to byla hektická doba. Hrozně moc se toho na nás všechny valilo, protože ty změny byly rychlé. To, co předtím trvalo padesát nebo dvacet let, se najednou měnilo během týdnů. A samozřejmě ten hokej maličko v tu dobu šel stranou, ne snad úplně stranou, ale bylo cítit, že společnost má hrozně zájmů. Hrozně věcí, o kterých se musí rozhodnout. Život se měnil ze dne na den. Vnímal jsem to jako opravdu hektické období. Tím, že jsme byli na vojně a soustředili se na hokej, jsme byli trochu odříznutí od samotného dění. Na druhou stranu jsme to všechno cítili a prožívali, a samozřejmě také podporovali. No a co se týká mé osoby, bylo to pro mě o to hezčí období, jelikož jsme očekávali narození prvního syna.

Jak hodnotíte těch 30 let, naplnily se myšlenky listopadu 1989?

Já si myslím, že do větší míry se určitě naplnily. Máme tady svobodu slova a demokracii. Neexistuje tady žádná vedoucí úloha jedné strany zakotvená v Ústavě. To je to nejpodstatnější. Nemusíme se bát vyslovit svůj názor, nebo že budeme perzekuováni či šikanováni. A to nejen my, ale i naše děti a naši blízcí, což bylo na té předchozí době nejhorší. Samozřejmě s tím jsou spojené i některé věci, které se dějí v poslední době, kdy se přece jen zdá, že se někteří lidé trošičku snaží měnit Ústavu nebo zákony ve svůj prospěch. Myslím si, že to svým způsobem do demokratického vývoje patří, ale nerad to vidím, a doufám, že je to jen přechodné. Jsem z toho vývoje v posledních letech trochu zklamaný, ale jak říkám: I demokracie je boj a je potřeba, abychom se mu všichni postavili a dělali ty správné věci.

Reklama

Doporučované