Hlavní obsah

Před 30 lety. Zdeněk Pohlreich čekal na azyl a co psalo Rudé právo

Speciál Seznam Zpráv k listopadu 1989. Toto psal tisk před třiceti lety.

Reklama

Toto psal tisk před třiceti lety.

Článek

Seriál Seznamu: O čem psala média v socialistickém Československu, když režimu docházel dech.

Výběr z Rudého práva. Celé znění textů a článků najdete v Národní knihovně i na webové stránce archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Z domova:

Recept proti ztrátám – mezi komunisty slévárny Králodvorských železáren Beroun

Zpravodajství z výroční schůze komunistů – co je nového. Ukázalo se, jak velkého úsilí celého pracovního kolektivu je třeba, aby podnik přestal být ztrátový. Bylo třeba například vyměnit některé vedoucí pracovníky, kteří nezvládali plnit zadané úkoly. Výbor také posuzoval, kteří komunisté jdou příkladem, a navrhl mladé lidi, kteří mají předpoklady stát se komunisty a s nimiž bude třeba systematicky pracovat.

Autobusem do Soluně

Cestovní kancelář ČSAD Ostrava umožňuje obyvatelům Severomoravského kraje vycestovat v období zimních svátků autobusem do Soluně. To zřejmě ocení zejména občané řecké národnosti, kteří v tomto kraji pracují.

Z rubriky Potřebujete poradit?

Vlasový fixatér

Oblíbil jsem si fixatér na vlasy značky Color-gel. Málokdy jej však seženu.

Odpověď: Výrobcem přípravku je družstvo Styl Praha. Jeho pracovníci nám odpověděli, že pro výrobu Color-gelu je třeba surovin z dovozu, jichž není dostatek. Nelze tedy zvýšením výroby reagovat na zvyšující se poptávku po tomto výrobku, a tudíž, i když ho na trh nepřichází málo, se na všechny zájemce nedostane.

Ze zahraničí:

Vláda NDR odstoupila

Rada ministrů NDR se na svém úterním zasedání rozhodla odstoupit. Vláda se v prohlášení obrací na všechny občany země, aby vynaložili v této politicky a hospodářsky vážné situaci všechny síly k tomu, aby byly zabezpečeny životně nezbytné funkce pro lid, společnost a národní hospodářství. V závěru prohlášení vyzvala občany, kteří se chystají zemi opustit, aby tento krok zvážili: naše socialistická vlast potřebuje všechny a každého.

Tyranosaurus v USA

Koncem října objevili američtí vědci ve státě Montana kostru tyranosaura, která je dosud nejúplnějším nálezem pozůstatků dravého veleještěra.

Počasí

Oblačno až zataženo, místy přeháňky, na horách sněhové. Ranní teploty 4 až 1 °C, místy přízemní mrazíky. Odpolední teploty 7 až 10 °C. Severozápadní vítr o rychlosti 3 až 6 m/s.

Na podzim 1989 pro Seznam vzpomíná:

Zdeněk Pohlreich

Známý český šéfkuchař a gastronom vypráví o svém listopadu 1989.

Co jste tehdy dělal a jak vypadal váš život?

V listopadu 1989 můj život vypadal špatně. V té době jsem čekal v Holandsku na politický azyl a už jsem věděl, že důvody pro jeho poskytnutí určitě zaniknou a z Holandska budu vyhozen.

Kdy a jak jste se poprvé dozvěděl o listopadu 1989 – dění na Národní třídě?

Pokud si dobře vzpomínám, tak z holandské televize.

Jak na tu dobu vzpomínáte?

Moc na ni nevzpomínám. Rozhodně se nepozastavuji a nepřipomínám si, co se tehdy dělo. Matně se mi vybavuje, že jsem z listopadového dění v Česku žádnou velkou radost neměl, jelikož neprospívalo soukromým plánům, které jsem v té době měl.

Jak hodnotíte těch 30 let? Naplnily se myšlenky listopadu 1989?

Co se týče svobody, tak se myšlenky určitě naplnily vrchovatě – podle mě jsme svobodná země. Nějaké další myšlenky už pak byly nejspíše pro každého jiné. Podle mého názoru si tu změnu mnoho lidí představovalo jinak. Určitě bych se nedivil, kdyby bylo určité procento lidí ve společnosti, kterému se dosavadní vývoj nelíbí. Já si myslím, že už jsme mohli být o kus dál, než právě jsme. I tak ale pozitiva jednoznačně převládají. Řekl bych, že dívat se zpět v této chvíli nemá cenu. Daleko prospěšnější by bylo, kdybychom se všichni dívali více dopředu, protože minulost se stejně změnit nedá.

Reklama

Doporučované