Hlavní obsah

Před 50 lety vystoupili naposledy The Beatles, kapela, kterou překřičely vlastní fanynky

50 let od posledního vystoupení The Beatles.Video: Lucie Šmídová

 

Reklama

Ve středu uplyne 50 let od posledního veřejného vystoupení skupiny Beatles. Čtveřice hudebníků z Liverpoolu tehdy zahrála na střeše vydavatelství Apple Records v Londýně.

Článek

O této kapele by se dalo mluvit hodiny a hodiny. A přestože se o vzniku a tvorbě kapely ví mnoho, ještě se nějaké nejasnosti kolem The Beatles najdou. „Celý život, co žil John Lennon, se vypráví o tom, že název The Beatles, s po sobě jdoucími písmenky EA vymyslel on, ale před několika lety se k tomu nápadu začal hlásit Paul McCartney, takže těžko říct, kdo to tedy vymyslel,“ říká hudební publicista Jan Dědek.

The Beatles patří mezi komerčně nejúspěšnější kapely. Přesto hudebníci moc dlouho nekoncertovali. „Oni zjistili, že předběhli dobu co se týče techniky. Když měli koncert na stadionu, tak technika nedokázala přehlušit jekot fanynek. Rozhodli se proto, že nebudou koncertovat. Když se ale technika objevila a kapely začaly hrát běžně na stadionech, tak už tato kapela neexistovala,“ vysvětluje Dědek.

Další zajímavosti o skupině Beatles se dozvíte v úvodním videu. Jde o rozhovor z pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované