Hlavní obsah

Před hradeckým Klicperovým divadlem zněli Kryl, Havel i Kubišová. „Naše země opět nevzkvétá,“ řekl kněz Petráček

V Hradci Králové již tradičně připomněli výročí 17. listopadu zpíváním u Klicperova divadla. Zpívaly se písně Karla Kryla, četly texty Václava Havla a pouštěly se dobové zvukové nahrávky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Hradci Králové před divadlem zazněli Kryl, Havel i Kubišová. Výročí 17. listopadu tam už tradičně oslavili pásmem písní, dobových zvukových nahrávek a Havlových textů.

Článek

V Hradci Králové je již tradicí připomínat listopadové události před Klicperovým divadlem. I letos se tam konalo tradiční zpívání s kapelou Mastix, kterou tvoří herci divadla. Hrály se písně Karla Kryla, četly texty Václava Havla a před divadlem zazněly také dobové zvukové nahrávky, například písně Marty Kubišové či tehdejší Havlovy proslovy. Před divadlem se sešly zhruba dvě stovky lidí.

Na pódiu vystoupil katolický kněz a historik Tomáš Petráček, který připomněl Havlova slova, že „naše země nevzkvétá“. „Bylo to něco, co jsme všichni věděli, ale nikdo to předtím takhle jasně a naplno neřekl. My si teď po 29 letech musíme říct to samé – naše země nevzkvétá, naše země je v hluboké krizi,“ řekl Petráček, podle něhož lidé ztrácí spoustu času vnitřním rozdělením, které se neustále prohlubuje, a prohospodařují svoji budoucnost tím, že řeší konflikty, jež si mysleli, že už mají dávno za sebou.

„V téhle situaci musíme přemýšlet, co dělat v zemi, jejíž předseda vlády se musí připlížit o půlnoci jako zloděj, aby mohl položit květiny u památníku 17. listopadu. A nemůže se vymlouvat, může si za to on sám. On sám vnesl do naší společnosti to rozdělení. Měl by změnit svoji politiku a přijmout zodpovědnost, to je první věc, která může vést k uzdravení. Je to něco, čím i my sami můžeme a musíme přispět k tomu, abychom před sebou měli lepší budoucnost,“ řekl katolický kněz, za což si vysloužil potlesk.

Klicperovo divalo, které se v roce 1989 jmenovalo Divadlo Vítězného února, bylo jedním z hybatelů sametové revoluce v Hradci Králové, když nabídlo útočiště Občanskému fóru. Do listopadového dění se však zapojilo až v pondělí 20. listopadu, neboť do regionů se informace z Prahy dostávaly pomaleji.

Reklama

Doporučované