Hlavní obsah

Před každým vstupem do budovy vám změří teplotu, říká Čech žijící v Šanghaji

Svět bez obalu: V Šanghaji jsou zavřené menší restaurace a obchody. Omezena je také veřejná doprava.Video: Milan Šíma

 

Reklama

COVID-19, který se objevil v Číně, se šíří dál po světě. I přes zavedená opatření zemí s výskytem nakažených přibývá. Jaká je situace v největším čínském městě Šanghaji a která opatření musí dodržovat tamní obyvatelé, vysvětluje v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy Oliver Steindler, který žije dlouhodobě v Šanghaji.

Článek

Epidemie koronaviru, která se začala šířit z čínského města Wu-chan, děsí teď už celý svět. První případy nákazy hlásí na všech kontinentech, a to včetně České republiky. V současnosti je v Česku potvrzeno 32 nakažených. Největší počet nakažených i mrtvých má samozřejmě nadále Čína.

Oliver Steindler žije dlouhodobě v Šanghaji, která je považována za hospodářské srdce Číny. „V Šanghaji jsou zavřené menší restaurace a obchody. Omezena je také veřejná doprava,“ popisuje v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy Oliver Steindler.

„Lidé musí ve veřejných prostorách nosit roušku. Na letištích jsem viděl i cestující, kteří měli na sobě pláštěnku nebo masku. V lékárnách nejsou k dostání léky proti chřipce, nemocní si pro ně musí dojít do nemocnice. Tím se zvyšuje možnost odhalit nakažené koronavirem,“ dodává Oliver Steindler.

Čínské úřady se snaží šíření nákazy omezit různými nařízeními. Například lidé v oblasti Dawu v provincii Chu-pej nesměli opustit bez povolení svůj domov, pod hrozbou zadržení. Čína bere boj proti koronaviru jako národní prioritu.

„Při vstupu do jakékoliv budovy musíte předložit doklad, že tam opravdu bydlíte, aby se omezil příchod cizích osob. U vstupu vám vždy změří teplotu, kterou si zapíšou i s vaším telefonním číslem a jménem,“ popisuje situaci v Šanghaji Oliver Steindler.

Na reportáž se můžete podívat v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované