Hlavní obsah

Před osmdesáti lety proběhla v nacistickém Německu krvavá Křišťálová noc

Video: Klára Galová, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

V noci z 9. na 10. listopadu 1938 se na území Německa, Rakouska a Sudet odehrál protižidovský pogrom, který vešel do dějin jako Křišťálová noc. Název je odvozen od střepů rozbitého skla z oken a výloh židovských obchodů, které měli na svědomí jednotky SA i běžní Němci.

Článek

Bezprostřední záminkou pro pogrom byl atentát na sekretáře německého velvyslanectví ve Francii Ernsta vom Ratha, spáchaný židovským mladíkem Herschelem Grynzspanem 7. září v Paříži. Vom Rath o dva dny později zemřel, ještě týž večer započala šílená „Kristallnacht”.

Nejčastěji se uvádí, že při masakru zemřelo 91 Židů, někteří historici však zmiňují, že přes noc přišlo o život přes sto lidí. Zničeno bylo více než 7000 židovských obchodů, vypáleno 171 domů a 119 synagog, včetně padesáti českých, na území Liberce, Jablonce nad Nisou a jiných měst. Příslušníci SS, kteří se na akci podíleli, odvlekli do koncentračních táborů během Křišťálové noci mezi 20 až 30 000 lidí.

Pogrom byl řízen primárně příslušníky jednotek organizace SA (Sturmabteilung), která byla připojena k Hitlerově straně NSDAP a specializovala se na paramilitární akce proti židovskému obyvatelstvu. K jednotkám se však v hojných počtech připojovali běžní němečtí občané.

Německé úřady proti teroru nijak nezakročily. Hasičské sbory hořící majetek Židů nehasily, soustředily se pouze na zabraňování plamenům v ohrožování sousedních německých domů. Mnoho Němců však vyjádřilo s průběhem pogromu nesouhlas.

Křišťálová noc popustila uzdu další perzekuci židovského obyvatelstva ze strany Němců. Společenské, politické a ekonomické utlačování nabylo násilného rázu, zintenzivnilo se věznění a vraždění. Začala realizace konečného řešení židovské otázky, události z noci z 9. na 10. listopadu roku 1938 bývají označovány jako počátek holocaustu.

Iniciátorem myšlenky masivního násilného protižidovského výpadu byl nacistický ministr propagandy Joseph Goebbels. Akce byla prezentována jako výbuch hněvu a touhy německého obyvatelstva po pomstě na Židech. Ministr zahraničí Joachim von Ribbentrop týden po Křišťálové noci na státním pohřbu Ernsta vom Ratha prohlásil, že německý národ rozumí výzvě ze strany židovského obyvatelstva a přijímá ji. Pogrom byl však plánován a řízen z Berlína, dle některých zdrojů byla akce vymyšlena již před pařížským atentátem. Na památku Křišťálové noci byla v Říši dokonce vydána poštovní známka.

Podle Petra Papouška, předsedy Federace židovských obcí v České republice, je důležité si datum nejen Křišťálové noci připomínat a její historický i společenský význam zachovávat dalším generacím. Zvláště v době, kdy populismus a antisemitismus tvoří určitou část politické diskuze.

Reklama

Související témata:

Doporučované