Hlavní obsah

Funkce za verdikt. Baxa před poslanci vylíčil jednání se Zemanem

Poslanci si na podvýbor pozvali hradního kancléře Vratislava Mynáře.Video: Tomáš Vzorek, Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Hradní kancléř Vratislav Mynář, bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa nebo ústavní soudce Vojtěch Šimíček. Právě tyto muže si pozval sněmovní podvýbor pro justici, aby je vyslechl v kauze, která se týká údajného ovlivňování soudců Hradem.

Článek

Poslanci ze sněmovního podvýboru pro justici si již vyslechli vyjádření Josefa Baxy. Bývalý předseda NSS uvedl, že vyjádření prezidenta Miloše Zemana o tom, jak by měl NSS rozhodovat ve věci nejmenování tří vysokoškolských docentů profesory, připomínalo „výměnný obchod“. Zeman Baxovi podle něho při soukromých hovorech opakovaně naznačoval, že by se mohl stát předsedou Ústavního soudu. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář namítl, že Zeman pouze seznamoval Baxu se stanovisky a že Baxova tvrzení nejsou zcela pravdivá.

„Spíš připomínaly výměnný obchod: ‚Já vám dám funkci, vy mně rozhodnutí‘,“ řekl přímo k prezidentovým vyjádřením Baxa. Uvedl, že byl prezidentovou nabídkou zaskočen, za přímý nátlak to ale neoznačil. Poznamenal, že prezident i současným představitelům NSS při jejich jmenování zdůrazňoval, že „musí na soudce neformálně působit, aby rozhodovali správně“.

Týdeník Respekt minulý týden napsal, že Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se dotýkají Hradu a prezidenta. S ústavním soudcem Vojtěchem Šimíčkem například probíral služební zákon, který prezident kritizoval, a případ Lesní správy Lány. V obou případech Ústavní soud rozhodl v neprospěch Hradu.

Ústavní soudci se podle předsedy soudu Pavla Rychetského dohodli, že v živých kauzách bude nepřípustné, aby měli neformální kontakty s účastníky řízení. Mynář tvrdí, že se soudce nesnažil ovlivňovat. Stejně jako při schůzkách s politiky či řediteli firem šlo podle kancléře o seznámení dotyčného se stanovisky, postoji a postupy prezidenta.

Se stejným chováním Hradu se měl setkat i bývalý předseda a nynější soudce Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Tomu podle svých slov měl jak kancléř Mynář, tak sám prezident Miloš Zeman opakovaně dávat najevo, jak má v některých kauzách Nejvyšší správní soud rozhodnout.

Baxa v rozhovoru pro Deník N uvedl, že prezident má místy jednostranné a pofiderní informace o soudnictví a na jejich základě pak veřejně prezentuje klišé o nefunkční justici. Hrad podle něj také nechápe, že i pro prezidenta republiky platí rovnost před zákonem a v řízení před soudem.

Baxa prý věřil tomu, že prezident Zeman bude mít zájem situaci v justici zlepšit i s ohledem na to, že má v této oblasti významné pravomoci, to se ale nestalo. „Měl jsem několik málo příležitostí se s prezidentem setkat – a on nevybočil ze svého stylu. Jednak kritizoval, jednak poučoval, ale málokdy naslouchal tomu, jak přenastavit fungování soudů tak, aby plnily roli, kvůli které existují. Natožpak, aby se zeptal,“ uvedl Baxa.

Při osobních setkáních mu Zeman jako tehdejšímu předsedovi soudu předložil „seznam hříchů“, tedy některých rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Nereagoval přitom na jeho argumenty, že soudci rozhodují nezávisle a předseda NSS je nemůže a nesmí ovlivnit.

Opoziční TOP 09 chtěla záležitost kolem Hradu řešit na plénu Sněmovny. Bod programu, aby se poslanci na schůzi zabývali údajným ovlivňováním soudců Hradem, se jim ale nepodařilo prosadit.

Reklama

Doporučované