Hlavní obsah

Před převýchovou psa je potřeba převychovat sebe. Zvíře nejistotu vycítí z jediné kapky potu

Rozhovor s Markem Benešem.Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hostem Rána na gauči byl expert na komunikaci se psy Marek Beneš. Podle něj je ve výchově psa důležitá sebedůvěra a jistota majitele. A pokud se něco nepovede, na převýchovu zvířete není nikdy pozdě.

Článek

Pro psa je důležité cítit z majitele jistotu a klid. Měl by vědět, že věří sobě i jemu. Pak bude poslouchat i v krizových situacích. „Psi jsou schopní z jediné kapky potu poznat, jestli jste ve stresu. Nemluvě o signálech, které dáváte například tím, jak se pohybujete,” říká expert na komunikaci se psy Marek Beneš. Při komunikaci se psem je podle něj důležité soustředit se spíše na svůj klid než na dokazování zvířeti, kdo je tady pánem. Podle Beneše dokáže psa ovlivnit i jeho jméno, popřípadě přezdívka. „Pes vnímá, když ho vy vnímáte jako magora,” vysvětluje. A stejné je to i s převýchovou - často je snazší převychovat psa než majitele, který dělá delší dobu něco v komunikaci špatně. Na co se ale musí majitel při převýchově soustředit? Je těžší výchova takzvaných bojových plemen? To se dozvíte v úvodním videu.

Spolu s Ránem na gauči vstával i Radek Hrdina. Navštívil šéfredaktorku časopisu Haf & Mňau Kateřinu Kašparovou, která psům propadla.

Česko vstává s Radkem Hrdinou.Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované