Hlavní obsah

Před rokem byli hrdinové. Nyní jsou lékaři a sestry v USA terčem násilí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Více než rok poté, co byli američtí zdravotníci v první linii boje proti covidu-19 oslavováni jako hrdinové, dostávají někteří z nich tzv. nouzová tlačítka. Těmi mohou v případě napadení přivolat pomoc.

Článek

Po celé zemi se lékaři a sestry podle agentury AP potýkají s výhrůžkami a násilím ze strany pacientů, kteří se zlobí na bezpečnostní pravidla, jež mají zabránit šíření onemocnění covid-19. Ze strachu z obtěžování raději preventivně odkládají lékařské pláště, než vyjdou na veřejnost.

„Před rokem jsme byli hrdinové a všichni nám tleskali,“ řekl Stu Coffman, lékař z dallaské pohotovosti. „A teď nás obtěžují, nevěří nám a vysmívají se nám za to, co se snažíme dělat. To je prostě deprimující a frustrující.“

Lékařské centrum Cox Medical Center Branson v Missouri vybavilo až 400 zdravotních sester a dalších zaměstnanců tzv. nouzovými tlačítky, jimiž mohou v případě napadení přivolat pomoc. Počet napadení sester se mezi lety 2019 a 2020 ztrojnásobil na 123 ročně, uvedla mluvčí. Jedna zdravotní sestra si po útoku podle AP musela nechat zrentgenovat rameno.

„Není to součást práce“

Mluvčí nemocnice Brandei Cliftonová uvedla, že přinejmenším zčásti nárůst obtěžování lékařů a sester způsobila pandemie. „Tolik sester říká, že je to prostě součást práce,‘“ řekla Cliftonová. „Není to součást práce.“

Některé nemocnice tak pro jistotu omezily počet vstupů pro veřejnost. V Idahu sestry uvedly, že se bojí jít do obchodu s potravinami, pokud se nepřevléknou z pracovního oděvu, aby je nenapadli rozzlobení obyvatelé.

Truchlící rodinní příslušníci, kteří nevěří, že covid-19 existuje, obvinili lékaře a sestry v nemocnici v Coeur d'Alene ve státě Idaho ze zabíjení pacientů, uvedla mluvčí nemocnice Caiti Bobbittová. Jiní lékaři se stali předmětem zraňujících pomluv, které šíří lidé rozzlobení pandemií. „Naši zdravotníci se cítí téměř jako vietnamští veteráni, kteří se bojí jít po směně do společnosti,“ řekla Bobbittová.

Přibližně 3 z 10 zdravotních sester, které se tento měsíc zúčastnily průzkumu, jejž zastřešuje organizace odborových svazů zdravotních sester v USA, uvedly, že v místě jejich působení dochází k nárůstu násilí. Podle průzkumu National Nurses United, kterého se zúčastnilo 5 000 zdravotních sester, to v březnu uvedly 2 z 10 sester.

Michelle Jonesová, zdravotní sestra na jednotce intenzivní péče ve Wichitě v Kansasu vyhrazené pacientům s covidem, uvedla, že pacienti přicházejí vyděšení a často jsou blízko smrti. Jejich příbuzní jsou rozzlobení a myslí si, že je sestry a lékaři nechávají zemřít.

„Pláčou, křičí, sedí před naší jednotkou intenzivní péče v malých skupinkách a modlí se,“ řekla Jonesová. „Spousta lidí si myslí, že dostanou zázraky, a ty Bůh letos nerozdává. Když přijdete na mou jednotku intenzivní péče, existuje bohužel velká šance, že zemřete.“

Řekla, že silné steroidy, které se v boji proti covidu-19 ukázaly jako slibné, pacienty často rozčilují. „Pracuji ve zdravotnictví už 26 let a něco takového jsem ještě neviděla. Nikdy jsem neviděla, že by se veřejnost takto chovala,“ dodala.

Násilí bylo problémem vždy. Situace se horší

Chris Sampson, lékař na pohotovosti v Columbii ve státě Missouri, uvedl, že násilí bylo na pohotovosti vždy problémem, ale v posledních měsících se situace zhoršila. Sampson uvedl, že jej pacient přitlačil ke zdi. Jindy viděl, jak do jeho kolegyň pacienti kopou.

Ashley Cogginsová ze zdravotnického střediska St. Peter's Health Regional Medical Center ve státě Montana uvedla, že se nedávno zeptala jednoho pacienta, zda se chce nechat očkovat.

„Řekl, že ne, a já se dál neptala, protože osobně nechci, aby na mě někdo křičel,“ uvedla Cogginsová. „Víte, je to zvláštní doba v našem světě. A respekt, který jsme k sobě dříve měli, respekt, který lidé dříve měli k ošetřovatelům, lékařům a sestrám… ten tu není a dělá to tuhle práci mnohem těžší.“

Cogginsová uvedla, že jí pacient řekl, že „by nejraději uškrtil prezidenta Bidena“ za to, že prosazuje očkování. Dodržování pravidel o bezpečnosti v nemocnicích má nyní podle ní na starosti ochranka. Sestry už nemusí být těmi, kdo lidem říká, aby odešli, když si například odmítají nasadit roušku.

Nevraživost ztěžuje už tak stresující práci. Na mnoha místech je vážný nedostatek personálu, částečně proto, že sestry dávají kvůli narůstajícímu strachu a stresu ve velkém výpovědi.

„Myslím, že jedna věc, kterou jsme viděli a slyšeli od mnoha našich lidí, je, že je opravdu těžké chodit každý den do práce, když se k sobě lidé chovají špatně,“ řekl Kencee Graves, lékař z nemocnice University of Utah v Salt Lake City.

„Když se musíte s někým hádat kvůli nošení roušky nebo když někomu nedovolíme jít na návštěvu a musíme se kvůli tomu dohadovat, je to stresující,“ dodal Graves.

Krize pandemie covidu-19 způsobila, že se k sobě lidé v USA chovají špatně, a to mnoha způsoby, napsala agentura AP. Několik lidí bylo zastřeleno při sporech o nošení roušek v obchodech a na jiných veřejných místech. Na zasedáních školních rad dochází k potyčkám a křiku.

Začátkem tohoto měsíce vypukla rvačka v jedné newyorské restauraci kvůli požadavku, aby zákazníci předložili doklad o očkování. O víkendu v Coloradu kolemjdoucí znenadání vrhl neznámou tekutinu na zdravotní sestru pracující na mobilní očkovací klinice na předměstí Denveru. Další osoba tam autem zničila cedule umístěné kolem stanu kliniky.

Reklama

Související témata:

Doporučované