Hlavní obsah

Před rokem premiant, dnes startuje první lockdown. Turci zakázali i alkohol

Foto: Profimedia.cz

Ulice tureckého Istanbulu před uvržením do lockdownu.

Reklama

Turecko se dnes poprvé od začátku epidemie v zemi uzavře na několik týdnů do lockdownu. V pondělí o tom informoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Slibuje si radikální snížení případů nákazy i záchranu turistické sezóny.

Článek

„Ulice i obchodní centra jsou plné lidí, zahlcená je i doprava. Někteří se snaží dostat pryč z města, další nakupují zásoby alkoholu kvůli alkoholovému zákazu,“ popisuje situaci v Istanbulu před celostátní uzavírkou reportér BBC Mahmut Hamsici.

Minulý rok ve stejnou dobu byla přitom země vyzdvihována kvůli rychlé a efektivní reakci na pandemii, kterou ocenila i Světová zdravotnická organizace. O rok později je vše jinak a Turecko eviduje jeden z nejvyšších přírůstků nakažených na evropském kontinentu.

Vláda tvrdí, že počet úmrtí je od začátku pandemie relativně nízký (39 398 obětí), a úřady trvají na tom, že díky výkonnému zdravotnickému systému je všechno pod kontrolou. Denní přírůstky nově nakažených nicméně od začátku dubna neklesly pod 40 tisíc.

Podle expertů se situace zhoršila poté, co vláda v březnu přistoupila díky příznivému vývoji k rozvolňování opatření. Otevřely se například i restaurace. Když se situace následně začala opět zhoršovat a vláda opatření zpřísnila, její kroky již nebyly dostatečné. Kritiku si vysloužil i turecký prezident Erdogan, jehož vládní strana v březnu pořádala stranické kongresy, zatímco další setkání a protesty byly zakázané. 16. dubna tak země zaregistrovala zatím rekordní přírůstek nově nakažených za jediný den – 63 tisíc lidí a k tomu 300 úmrtí.

Přísný lockdown a zákaz pití alkoholu

Odborníci se domnívají, že za situaci může přítomná britská mutace. Navíc podle nich vláda k rozvolňování přistoupila moc brzy. Jako pomalou vnímají naopak očkovací kampaň. „Urychlujeme vakcínovou diplomacii, co se týká vakcín Sinovac, BioNTech a Sputnik V,“ uvedl nedávno turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca. Turecko aktuálně očkuje především vakcínou Sinovac a nově i vakcínou Pfizer/BioNTech.

Lockdown, který začne ve čtvrtek v odpoledních hodinách, potrvá minimálně do 17. května. Lidé budou moci vycházet jen na základní nákup nebo kvůli akutní návštěvě lékaře. Školy přejdou na online výuku a cestování mezi městy bude možné jen na základě povolení. Omezená bude i kapacita ve veřejné dopravě. Jako kontroverzní opatření přijímá turecká veřejnost zákaz prodeje alkoholu. Ten se nebude dát koupit v obchodech ani supermarketech, ale pouze online nebo přímo od výrobce.

Turecký ministr vnitra Sulejman Soylu v prosinci uvedl, že zákaz prodeje alkoholu je logický postup v souvislosti se šířením infekce. „Mohou namítat cokoliv, ale naše rozhodnutí je v souladu s vědeckým pohledem. Lidé se kvůli alkoholu méně sociálně distancují. To samé udělaly i ostatní západní národy během pandemie, “ uvedl.

Opozice opatření kritizuje. Vidí v něm další pokus Erdogana a jeho konzervativní vlády vnutit turecké společnosti islámskou víru a hodnoty. „Toto opatření nemá nic společného s pandemií, je výsledkem ideologie,“ uvedl poslanec opoziční Republikánské lidové strany (CHP) Veli Agbaba. Upozorňuje, že trvání uzávěry z velké části kopíruje postní měsíc ramadán, během kterého je pití alkoholu pro muslimy obzvlášť těžkým hříchem.

Opatření vzbudilo velký rozruch i na tureckých sociálních sítích, kde se začaly množit hashtagy proti zavedení omezení. „Je směšné, že alkohol bude zakázán v celé zemi jen z toho důvodu, že ho nemá rád prezident Erdogan,“ uvedla například na Twitteru populární turecká novinářka a moderátorka Nevşin Mengüová.

Turci musí dodržovat pravidla, turisté ne

Podle Erdogana je nicméně hlavním cílem radikálně snížit denní přírůstek případů a připravit zemi na letní turistickou sezónu, která je pro tamní ekonomiku významným zdrojem příjmů. „V době, kdy Evropa vstupuje do fáze opětovného otevírání, musíme rychle snížit počet případů na méně než 5 000, abychom nezůstali pozadu. Jinak budeme nevyhnutelně čelit vysokým nákladům v každé oblasti, od cestovního ruchu po obchod a vzdělávání,“ uvedl. Experti s lockdownem souhlasí. Obávají se nicméně, že v určeném časovém úseku nemusí být efekt dostatečný.

Turistický sektor je pro hospodářství důležitý, a proto se úřady snaží ho nepoškodit. Loni do Turecka ve srovnání s rokem 2019 přijelo o 70 procent návštěvníků méně, uvedla agentura DPA. Ministr cestovního ruchu Nuri Ersoy proto v úterý zdůraznil, že nová omezení se nebudou týkat turistů. Návštěvníci ze zahraničí budou moci dál navštěvovat muzea a památky a nebudou muset dodržovat ani zákaz cestování mezi městy, uvedla agentura Anadolu.

Denní přírůstek nově nakažených v posledních dnech klesá. Stále se však pohybuje nad hranicí 40 tisíc nově nakažených. Včera jich přibylo 40 444.

Z populace 82 milionů Turků dostalo aspoň jednu dávku očkovací látky přes 22,3 milionu obyvatel.

Reklama

Doporučované