Hlavní obsah

Stalo se před rokem: Vláda ze dne na den zavřela školy. Nakažených bylo 39

Co se dělo v Česku 10. 3. 2020: V Česku začal od 18:00 platit zákaz konání akcí s více než stovkou účastníků. Premiér Andrej Babiš dopoledne po jednání Bezpečnostní rady státu oznámil, že vláda od následujícího dne uzavírá všechny školy s výjimkou mateřských. A že na hranice vysílá hlídky. Potvrzeno bylo 39 nakažených.Video: ČTK

 

Reklama

Nakažených celosvětově rychle přibývalo, k 10. 3. 2020 jich bylo už 113 tisíc a 4 tisíce mrtvých. V Česku počet nemocných stoupl na 39 a Babišova vláda šmahem zavřela školy. Učitelům ani rodičům nedala žádný návod, jak postupovat.

Článek

Po roce už to víme: Pandemie koronaviru zasáhla české školství obzvláště tvrdě. V porovnání se zbytkem Evropy byly – a jsou – české děti doma nejdéle. Tisíce z nich zcela vypadly ze vzdělávacího systému.

Pro studenty, školáky a jejich rodiče to všechno začalo v úterý 10. března 2020 dopoledne. Tehdy vystoupil premiér Andrej Babiš a jeho ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (oba ANO), aby po jednání Bezpečnostní rady státu oznámili: Počínaje zítřkem zavíráme všechny typy škol. S výjimkou mateřských.

V Česku tehdy bylo 39 potvrzených případů nákazy koronavirem, čísla však celosvětově rychle rostla a například Itálie ten den vyhlásila celostátní karanténu – lockdown – pro svých 60 milionů občanů.

Jak se můžete přesvědčit v úvodním videu, kabinet k bezprecedentnímu kroku sáhl bez toho, aniž by dal rodičům a školám jakýkoli návod. Opatření vyhlásil s okamžitou platností a bez termínu: nikdo nevěděl, jak dlouho může uzávěra trvat. „V tuto chvíli je to na dobu neurčitou,“ uvedl pouze Vojtěch.

Připomeňte si: Co tehdy platilo?

Ministři ani premiér nedokázali dát odpověď prakticky na žádnou konkrétní otázku. Například: co to znamená pro učitele, mají chodit do práce?

„Toto se vztahuje na žáky a studenty. My říkáme, že se zakazuje osobní účast žáků a studentů. Takže mohou probíhat nějaké webináře, nějaké na dálku lekce a podobně, to možné je,“ uvedl pouze Vojtěch. Čímž odstartoval dosud největší revoluci v českém školství, které se za běhu učilo, jak fungovat online. Souběžně vystavil obrovskému tlaku rodiče, kteří museli zajistit na své náklady pro děti počítače a připojení. A stát se pedagogy.

Vláda neměla odpověď ani na otázku, zda věc řešila se zaměstnavateli, zda o uzávěře informovala zaměstnavatelské svazy či firmy. Zda mají rodiče malých dětí pouštět na dovolenou, na překážky v práci, nebo na ošetřovné.

Andrej Babiš na tento dotaz reagoval slovy: „My určitě chceme, aby lidé chodili do práce. Chápeme problém s malými dětmi, proto jsme rozhodli, že se to netýká mateřských škol, jeslí a dětských skupin,“ uvedl premiér. „Chceme, aby rodiče chodili do práce. A potom byli doma. S rodinou.“

Pozdější opatření, kterými se politici snažili udržet ve školách alespoň žáky prvních a druhých tříd, kteří si sami u počítače zkrátka neporadí, tehdy neplatilo. I nejmenší školáci zůstali doma.

„Je tu možnost vzít si ošetřovné, ta bezesporu existuje,“ uvedl ministr zdravotnictví. „Ale vzhledem k tomu, že jsme z toho vyňali mateřské školy, věřím, že těchto případů bude málo. Neměl by to být nějaký zásadní problém.“

V dalších dnech se pak řešilo, jak dlouho mohou lidé na ošetřovném být. A kdo k tomu má vystavit potvrzení? Pokud se škola uzavře, vydává žádost o ošetřovné pro rodiče škola. Takový zaměstnanec ho pak předá svému zaměstnavateli. Školy ale netušily, zda se na ně tato povinnost vztahuje, když byly uzavřeny centrálním rozhodnutím vlády. A bály se, že je zavalí papírování. Což se stalo.

Omezení výuky se tehdy dotklo asi 1,7 milionu dětí a mladých lidí.

Zpátky k datu 10. března 2020. Vláda kromě zavření škol ten den rozhodla o zrušení divadelních, hudebních, filmových a dalších představení. Stejně tak zrušila sportovní či náboženské akce, a to veřejné i soukromé, s účastí přesahující ve stejný čas 100 lidí.

Kabinet oznámil, že na hranice vysílá hlídky.

Na tiskové konferenci opakovaně zaznělo, že opatření vláda zavádí proto, že „Evropa koronavirus nezvládá“, zvláště pak Itálie, která byla tehdy pandemií koronaviru nejvíce zasažená.

Před rokem touto dobou jsme si aktuální mnohatisícové přírůstky nakažených covidem-19 a více než sto obětí každý den neuměli představit. Před rokem touto dobou jsme se teprve učili chápat, co to ten nový koronavirus vlastně je. V miniseriálu Seznam Zpráv vám připomínáme některé kroky Česka v boji s pandemií.

Reklama

Doporučované