Hlavní obsah

Před sobotním pohřbem bude vystavena rakev s tělem kardinála Vlka

Jak bude vypadat rozloučení s kardinálem Vlkem?

 

Reklama

Reportér Seznam Zprávy se podíval do míst, s nimiž byly spojeny poslední roky života kardinála Vlka.

Článek

V několika příštích dnech se lidé budou moci přijít na Hradčany naposledy rozloučit se zesnulým kardinálem, bývalým pražským arcibiskupem a českým primasem Miloslavem Vlkem.

Po dva dny se mohou přijít poklonit do dvou kostelů k jeho rakvi, ve čtvrtek v ní ještě budou moci pohlédnout do jeho tváře. V sobotu před polednem pak začne pohřeb, který by měl být neokázalý. Kardinálovi blízcí a spolupracovníci ho připravují tak, aby odpovídal jeho přístupu k podobným ceremoniím i k životu. Vlk zemřel po těžké nemoci 18. března ve věku 84 let.

Ve čtvrtek bude od 17:00 do 20:00 otevřená rakev s tělem vystavena v katedrále svatého Víta. V pátek mezi 15:00 a 21:00 už zavřená bude v kostele svatého Benedikta na Hradčanech. Po pohřbu bude kardinálovo tělo uloženo do arcibiskupské hrobky v katedrále.

Pohřbu se kromě duchovních a osobností kulturní i politické reprezentace pravděpodobně zúčastní mnoho poutníků. Budou pro ně už od 09:00 otevřeny zvláštní vstupy od Prašného mostu a z Hradčanského náměstí. Katedrála bude otevřena od 09:45.

Posledního rozloučení s kardinálem Vlkem se ale nezúčastní prezident Miloš Zeman, pošle jen smuteční věnec. Kardinál Vlk Zemana v minulosti několikrát kritizoval, naposledy na podzim za okolnosti neudělení vyznamenání někdejšímu osvětimskému vězni Jiřímu Bradymu, příbuznému ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL).

Ministr Herman vzpomíná na kardinála Vlka:

Rozhovor s ministrem Hermanem.

Reklama

Doporučované