Hlavní obsah

Před svátky pozor na silniční mosty, z Facebooku odchází Playboy a Češi pijí italská vína ve velkém

Den očima Petra Švihela.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výběr toho, co se událo během středy, očima reportéra Petra Švihela.

Článek

Dejte si na cestách pozor, téměř čtvrtina silničních mostů je ve špatném stavu. Na silnicích druhé a třetí třídy se v Česku nachází více než 12 a půl tisíce mostů. A ve špatném stavu jich jsou bezmála tři tisíce. V ještě horším, havarijním stavu, je dalších sto mostů. Vyplývá to z dat České komory autorizovaných inženýrů, která je rozumně zveřejnila před odjezdem na svátky.

Slavíme den učitelů. Tak si můžeme připomenout, že jim rekordně rostly platy. Průměrně si loni kantor v Česku přišel na 31 632 korun. To je od roku 2012 zlepšení o 19 procent a zhruba o dva tisíce korun více, než je český průměr. Přesto stále platí, že máme prakticky nejhůře zaplacené učitele v Evropské unii.

Na Facebooku byste už neměli najít pánský časopis Playboy. Legendární titul tak reaguje na skandál s únikem dat uživatelů této sociální sítě. Podle serveru CNBC tímto krokem Playboy pokračuje ve svém hesle: Osobní svoboda a oslava sexu. Na druhou stranu časopis připustil, že mu dělala problém přísná pravidla Facebooku týkající se nahoty.

Nejvíce vína se do Česka vozí z Itálie, Francie a Španělska. Svaz vinařů zveřejnil informace o dovozu a vývozu. Loni jsme vyvezli víno za 432 milionů korun. Naopak jsme nakoupili víno za 4 miliardy a 750 milionů. Potvrdilo se tak, že jsme daleko větší konzumenti než výrobci. I když si to na Moravě nemusí myslet.

Reklama

Doporučované