Hlavní obsah

Předávkoval se „zázračným“ ivermektinem. Hlásil halucinace a nejistou chůzi

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Toxikologické informační středisko eviduje dva případy lidí, kteří se předávkovali lékem invermektin.

Reklama

Na nákup a použití léku ivermektin proti covidu tlačil premiér Andrej Babiš. Lék byl nakoupen za 12,5 milionů, zhruba třetina ještě zůstala ve skladu.

Článek

Na začátku letošního března – během zatím poslední vlny pandemie covid-19 – vyvolal lék ivermektin v Česku nebývalou pozornost.

Běžně se toto antiparazitikum využívá u koní na odčervení, ve Fakultní nemocnici u svaté Anny byl podáván pacientům s koronavirem. Na užívání léku a jeho nákup tlačil svého času premiér Andrej Babiš, brněnská nemocnice ze svých peněz nakoupila navzdory pochybnostem řady odborníků 10 tisíc balení ivermektinu z Bulharska za 12,5 milionu korun.

Nyní se tento lék dostal do povědomí, když Státní ústav pro kontrolu léčiv oznámil, že má hlášeny případy, kdy se lidé ivermektinem předávkovali.

Měl halucinace, nejistou chůzi, obojí ustupovalo, mohly to být účinky ivermektinu stejně jako covidu.
Daniela Pelclová, vedoucí Toxikologického informačního střediska

Seznam Zprávy zjistily, že tyto případy eviduje Toxikologické informační středisko, které je součástí pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Ivermektinem se podle jeho záznamů předávkovali dva muži, jeden požil 2,9 miligramu a druhý dokonce 5 miligramů tekutého veterinárního přípravku.

Vedoucí Toxikologického informačního střediska Daniela Pelclová redakci řekla, že když si pacient vezme více než jeden miligram přípravku, musí ho lékaři sledovat. Ve větším množství jde pak podle ní o toxické dávky.

Daniela Pelclová uvedla, že ani v jednom z evidovaných případů nemělo předávkování závažné projevy. Muž, který požil nižší dávku, podle ní žádné příznaky neměl, u druhého pacienta se už projevily.

„Měl halucinace, nejistou chůzi, obojí ustupovalo, mohly to být účinky ivermektinu stejně jako covidu,“ uvedla Daniela Pelclová.

Jak se oba muži k léku a vyššímu dávkování dostali, zástupci Toxikologického informačního střediska neví. „Naším úkolem je dát správnou radu, co dělat při otravě – první pomoc, léčení,“ uvedl lékařka Pelclová.

Zda bylo případů předávkování ivermektinem více, nevěděla. „Lékaři nemají povinnost nás kontaktovat a případy nám ‚hlásit‘, proto nevíme o všech případech,“ doplnila.

Jak bylo zmíněno, letos v březnu nakoupila brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny ivermektin z Bulharska za 12,5 milionů.

„V současné době máme léku s ivermektinem za necelé 4 miliony korun,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

„Pro své pacienty ho nevyužíváme, žádné s nemocí covid-19 nyní nemáme,“ doplnila.

Do konce dubna dali lékaři této nemocnice lék ivermektin zhruba 150 lidem. Většina byla na jednotkách intenzivní péče. Podle primáře I. interní kardioangiologické kliniky Michala Rezka tehdy výsledky pacientů prokázaly toleranci léčby a možný pozitivní efekt.

Z brněnské fakultní nemocnice se od března tento lék rozváží do desítek nemocnic a lékáren po celém Česku. Kam konkrétně, ale Lipovská nevěděla.

A neřekla to ani zástupkyně firmy Phoenix lékárenský velkoobchod, která lék rozváží. „Za posledních několik měsíců jsme distribuovali zhruba 350 balení přípravku ivermektin. Podrobnosti o konkrétních místech dodání bohužel nemůžeme sdělit,“ napsala mluvčí firmy Alžběta Poršová.

V souvislosti s ivermektinem však Státní ústav pro kontrolu léčiv podle mluvčí Kláry Brunclíkové prošetřuje ještě čtyři případy internetových inzerátů, kdy tento přípravek někdo nabízel.

Léčivo je na lékařský předpis a zákon jeho prodej přes internet neumožňuje. Za nelegální nabízení léčivých přípravků hrozí pokuty až dvacet milionů korun.

Reklama

Doporučované