Hlavní obsah

Z fabriky se stalo očkovací centrum. „Očkují bez ohledu na věk“

Foto: Profimedia.cz

Očkovací centra vznikají i v malých městech, podle praktiků zbytečně.

Reklama

Ve fabrice na hliníkové obaly zřídili očkovací centrum. Dávky míří navzdory vládní strategii k většině zaměstnanců. Podle praktiků, kteří na vakcíny marně čekají, jsou podobná centra zbytečná.

Článek

Třítisícová Břidličná leží v pohádkovém sousedství Jeseníků. S nadsázkou lze říct, že kdo má v malém městě ruce a nohy, pracuje v místní fabrice na výrobu hliníkových obalů. Společnost Al Invest tam zaměstnává přes osm set lidí. Na konci dubna jim zajistila příjemný benefit. Pod dohledem krajských politických špiček ANO přímo ve fabrice otevřela očkovací centrum. Podle zjištění Seznam Zpráv se tam očkují bez ohledu na věk. Navzdory vládní strategii, která nyní počítá jen s lidmi staršími padesáti let a některými profesemi.

Praktici v regionu přitom už měsíce marně upozorňují, že se jim od vedení kraje vakcín nedostává. Jak na startu týdne upozornily Seznam Zprávy, někteří kvůli tomu s proticovidovým očkováním úplně skončili a na dveře ordinací vyvěsili protestní cedule.

+1

Očkovací centrum v Břidličné, skryté v rozlehlém továrním areálu, hlásí kapacitu tří set lidí denně. Je před polednem a po náměstí s městským úřadem se trousí lidé. Zá nákupy, do lékárny, pro obědy, ale také do místní fabriky. „Zájemců máme dost, vyočkujeme okolo dvou stovek vakcín za den,“ popisuje recepční u vstupní haly. Přímo do centra se dostanou jen objednaní.

Za dva týdny provozu už místo posloužilo téměř dvěma tisícům zájemců. Organizace je precizní, centrum funguje ve všední dny od osmi hodin ráno do čtyř odpoledne. Fronty se netvoří. „Brácha tu byl předevčírem. Říkal, že před ním byli asi tři lidé, takže to asi nebude nějak divoké,“ odpovídá jeden z místních.

Potvrzuje to i tříčlenná rodina s asi dvacetiletou dcerou. „Jo, je to v pohodě. Zrovna tam jdeme,“ hlásí.

Centrum před čtrnácti dny otevřelo vedení společnosti ve spolupráci se špičkami kraje. Slavnostní pásku tam přestřihli hejtman kraje Ivo Vondrák (ANO) i jeho náměstci ze stejného hnutí. „Do Břidličné i jejího okolí jezdím poměrně často, protože je zde nádherná příroda. Bohužel je v této oblasti hůře dostupná zdravotní péče. Do multioborové nemocnice v Krnově to mají lidé i přes hodinu jízdy,“ uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Krkoška (ANO).

Také proto prý přišel s nápadem zařídit očkování ve fabrice, v moderních prostorách původně určených pro společenské akce. „Považujeme za nesmírně důležité být nejen ekonomickým, ale také jistým morálním přínosem pro obyvatele zdejšího regionu, kde dlouhodobě působíme. Prostory bude moci očkovací centrum bezplatně využívat tak dlouho, dokud to bude potřeba,“ uvedl v oficiální zprávě předseda představenstva David Bečvář.

Foto: Foto: http://www.szzkrnov.cz/

Politici ANO otevřeli s vedením firmy centrum v závěru dubna.

Záměr však nemusel být úplně nezištný.

Podle mnoha svědectví redakce totiž očkovací benefit využívají i mladší zaměstnanci fabriky. Přitakává i další třicátnice, která nechtěla sdělit identitu. „Nebyla jsem registrovaná přes oficiální systém, ale přes práci. My zaměstnanci jsme to měli nad třicet let,“ odpovídá žena na dotaz, jakým způsobem se lze k termínu dostat.

Sami zaměstnanci ani nemusejí tušit, že se očkují vládním nařízením navzdory. „Máme to domluvené jako zaměstnanci kritické infrastruktury,“ potvrzuje další pracovník z fabriky, který také dávku před pár dny dostal. Továrna však podle zákona o krizovém řízení mezi kritickou infrastrukturu nepatří.

Podle informací Seznam Zpráv se už naočkovali také lidé z jiných továren v regionu, kteří vládní kritéria nesplňují.

Očkovací centrum spadá pod krnovskou nemocnici, která zaštiťuje provoz i administraci Břidličné. Ředitel špitálu a senátor Ladislav Václavec (ANO) o porušování vládní strategie neví. Připomíná, že lze při riziku znehodnocení dávky oslovit i náhradníky. „U nás v nemocnici platí, že pokud se někdo objednaný nedostaví, tak ke konci otevírací doby očkujeme relativně každého, kdo se naskytne,“ sdělil.

Zároveň zdůrazňuje, že by se očkování co nejdřív mělo umožnit všem. „Osobně si myslím, že by to tak mělo být. Uvidíte, že za tři týdny nebude koho očkovat. Látek už je dostatek,“ řekl.

V regionu jsou přitom praktičtí lékaři, v jejichž pomyslné frontě paradoxně čekají ti nejzranitelnější.

Od března, kdy se teoreticky mohli zapojit do očkování, v mnoha ordinacích dostali jen několik desítek dávek. Na startu jara chystali seznamy zájemců, po měsících čekání to mnohde vzdávají a rozezlené pacienty posílají do center. „Ty stresové situace nikomu nepřeju. Po mnoha urgencích nám v dubnu slavnostně přivezli 100 dávek AstraZeneca. Co se dělo, to je nehoráznost, to je na defenestraci,“ říká lékařka z regionu, která si z obav nepřeje uvést jméno.

Přidává zkušenost s vlastní pacientkou, která kvůli nadcházející plastické operaci volala po vakcíně, ale ještě na ni neměla nárok. „Zkusila zajít do centra ve fabrice. Pan doktor ji zaregistroval a naočkoval,“ řekla.

Podle ní je otevření centra v Břidličné zbytečné, protože většina nejstarších už si dřív očkování zařídila v Krnově nebo Bruntále. „Kdyby to v Břidličné zřídili v lednu, tak neřeknu, teď už to nemá význam,“ namítla.

Podobně to vnímá například bruntálský lékař Jan Vaněk mladší. Tvrdí, že by zájemce v menších sídlech s dostatkem vakcín proočkovali za pár dní. „Dohadujeme se s krajem o každou flaštičku a doktoři jsou zoufalí,“ řekl.

Senátor Václavec vidí chybu v komunikaci. „Na mě se za celou dobu neobrátil jediný praktik. Jsme schopní to i logisticky vyřešit, pokud budou žádat počet dávek dělitelný šesti (množství dávek v ampuli, které je nutné po otevření do několika hodin spotřebovat - pozn. red.). Ať si pro to klidně po domluvě přijedou,“ namítl Václavec.

Praktici ale opakovaně žádali kraj. Jeho vedení do ordinací posílalo jen vakcíny od AstraZenecy a Johnson & Johnson. A těch byl nedostatek. „Uvědomujeme si, že distribuce vakcín neprobíhá úplně tak, jak bychom všichni chtěli. Bohužel z pozice kraje nemáme možnost ovlivnit jejich dodávané množství ani korigovat termíny dodání,“ sdělil koordinátor očkování Pavel Rydrych.

Podle něj vznikají problémy i kvůli doktorům. „Velká část neregistrovala zájemce v souladu s platnou metodikou do centrálního rezervačního systému. Nemáme tedy jedinou možnost, jak zjistit, že má praktický lékař o dodání vakcín zájem,“ dodal Rydrych.

Praktici tam naočkovali přes 40 tisíc dávek, je to přibližně devítina z celého počtu v kraji.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví uvádí, že je v Moravskoslezském kraji 32 očkovacích míst, po Praze suverénně nejvíc ze všech krajů. Třeba srovnatelně velký Jihomoravský jich nabízí polovinu. Podle Rydrycha je množství odůvodnitelné. „Počet očkovacích center nemá žádnou souvislost s možností vakcinace u praktických lékařů. V očkovacích centrech se očkuje hlavně vakcínami Pfizer. Veškeré dávky AstraZeneca a Janssen putují do ordinací praktiků. Náš region patří mezi nejrozlehlejší kraje v republice a menší očkovací centra jsou vstřícným krokem pro občany ze vzdálenějších oblastí. Příkladem je právě Břidličná, díky kterému je vakcinace dostupnější občanům této vzdálené oblasti,“ odpověděl moravskoslezský koordinátor na dotaz Seznam Zpráv.

O porušování vládní strategie nic neví. „Na očkovací centra důrazně apelujeme, aby se řídila platným metodickým pokynem ministerstva. Dostávají přesný počet vakcín. Jedinou výjimkou může být situace, kdy ke konci dne hrozí, že se všechny namixované a připravené dávky nestihnou vyočkovat a hrozilo by jejich znehodnocení. Může se pouze v počtu jednotek ke konci dne stát, že je naočkován například někdo z personálu očkovacího centra nebo doprovázející osoba,“ dodal.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) avizoval, že situaci prověří. „Informaci teď slyším prvně. Pokud máte nějaký takový poznatek, tak ho určitě rádi necháme prověřit,“ řekl redakci.

Někteří klienti z Břidličné dostanou ještě jeden bonus. Část z nich obdržela jako dárek balení tří kusů respirátorů Good Mask. Pocházejí z tchajwanských linek, které dostal Senát i v souvislosti s návštěvou předsedy Miloše Vystrčila (ODS).

Václavec je opatřil svým vlastním logem. „Senátoři dostávají po nějakém čase dvakrát 28 krabic po 28 baleních. Dostali jsme to k dispozici. Opravdu nemám čas pomůcky někde rozdávat na ulici, tak jsem je dal do centra,“ potvrdil Václavec. Rozvezl tak okolo 1500 balení.

Vystrčil řekl, že kolegové nedostali limity, komu a kde respirátory darovat. „Je to na posouzení v morální, etické rovině. Věříme, že funguje automatická kontrola ve veřejném prostoru,“ řekl.

Jak už dřív upozornily Seznam Zprávy, očkovací centra jsou nákladnější na provoz.

Za každého očkovaného pojišťovna vyplácí 270 korun. Centra mohou dostat další milionové bonusy, pokud do června naočkují stanovené počty zájemců. Právě to budí podezření, že se někde mohou zdráhat uvolnit vakcíny praktikům. V případě 30 tisíc naočkovaných klientů by nemocnice získala 8 milionů korun v základní sazbě a přes milion v bonusech. „Nám nejde o peníze za očkování, ale chceme skutečně proočkovat co nejvíc lidí. Ani netuším, že je tam nějaký bonus. Nemocnice má obrat miliardu korun. Pár tisíc za očkování roli nehraje,“ reagoval Václavec.

Ministr zdravotnictví Arenberger apeloval, aby se čekající pacienti z ordinací přeregistrovali do center. Lékař Vaněk přitom upozorňuje, že část lidí na očkování u praktiků trvá. „Zvlášť když slyšeli, co se v centrech děje, tak jsou o to zatvrzelejší,“ dodal.

S přispěním Vojtěcha Gavriněva.

Reklama

Doporučované