Hlavní obsah

Za dva měsíce o čtvrtinu. V Polsku přibylo lidí, kteří se chtějí očkovat

Foto: Profimedia.cz

Fronta na očkování v nemocnici v polském Štětíně.

Reklama

V Polsku během dvou měsíců výrazně přibylo lidí, kteří deklarují ochotu očkovat se proti nemoci covid-19. Vyplývá to z porovnání výsledků listopadového a lednového průzkumu.

Článek

Lidí, kteří by se nechali očkovat, přibylo v Polsku od listopadu o 25 procentních bodů. V lednu už ochotu očkovat se proti covidu-19 vyjádřilo 68 procent Poláků, ukázal průzkum agentury United Surveys pro Deník Gazeta Prawna a rádio RMF FM.

Zcela jistě se chce podle aktuálních čísel naočkovat 48 procent lidí, dalších 20 procent vybralo možnost „spíše ano“. Zájem o vakcínu výrazně vzrostl u voličů vládnoucí strany Právo a spravedlnost: z 35 na 72 procent. Nejvíc lidí přesvědčených o vakcinaci je teď mezi lidmi ve věkové kategorii od 60 do 69 let.

Kampaň začala už v prosinci

Naopak nejvíc odpůrců - až 40 procent - je ve věku od 18 do 39 let. Očkování rozhodně odmítá 15 procent dotázaných a dalších 13 je „spíše proti“.

Na změnu postojů mohla mít vliv vládní kampaň, která běží od konce loňského roku. Poláky má přesvědčit heslo Očkujeme se a také klip apelující na odpovědnost v rodině. Ve spotu „A ty se očkuješ pro koho?“ vystupují herci otec a syn Banasiukovi. Propagačních videí s tématem ochrany vlastní rodiny je už ale víc.

Celebrity předběhly ve frontě na vakcínu

Více než kampaň o očkování se ale v Polsku v posledních dvou týdnech řešila aféra s nejméně dvacítkou přednostně naočkovaných celebrit - jde o herce, ale i politiky či byznysmeny. Všichni uvedli, že dostali od jedné z varšavských nemocnic pozvánku na očkování v rámci propagační akce.

Ministerstvo zdravotnictví už do nemocnice poslalo kontrolu, která odhalila pochybení. „Lidé, kteří byli očkováni mimo pořadí, byli nahlášeni jako nezdravotnický personál nemocnice,“ uvedl v pondělí k výsledkům kontroly ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. Podle něj se nenašly žádné důkazy o tom, že by šlo o propagaci očkování. Niedzielski kvůli tomu vyzval ředitele nemocnice k rezignaci.

Přednostně se také nechalo naočkovat několik lokálních politiků PiS, strana je kvůli tomu ze svých řad vyloučila.

Změny v očkovacím plánu

V současnosti se v zemi očkují lidé spadající do skupiny nula, tedy zejména lékaři a zdravotníci a pak personál pečovatelských domů a hygienici. Od 15. ledna se mělo začít s registrací pro očkování ve „skupině 1“ - na řadu měli přijít lidé starší 70 let. Ministr zdravotnictví ale v pondělí informoval, že se věková hranice zvedla na 80 let. Po skupině, do které spadá zhruba milion a půl lidí, se mají očkovat sedmdesátníci.

V Polsku se dosud první dávkou vakcíny firem Pfizer/BioNTech naočkovalo 203 tisíc lidí, což znamená 0,53 procenta populace. Do země už dorazilo přes milion dávek vakcíny.

V pondělí také vláda rozhodla, že se příští pondělí vrátí do škol žáci prvního, druhého a třetího ročníku základní školy. Opatření proti šíření koronaviru se v Polsku zpřísnila dva dny po Vánocích a v pondělí je vláda prodloužila do konce ledna.

Situace je ale v zemi podle ministra Niedzielského stabilní. „Všude v Evropě jde vidět rostoucí třetí vlna. Vidíme, že v Česku a na Slovensku se situace zhoršuje,“ řekl k tomu ministr.

Reklama

Doporučované