Hlavní obsah

Předčasné volby nebudou. Piráti nesehnali dost hlasů

Foto: facebook.com/starostove

Vít Rakušan a Ivan Bartoš.

Reklama

aktualizováno •

Pirátský plán na vyvolání předčasných voleb ztroskotal.

Článek

Piráti a STAN nezískali podporu pro rozpuštění Sněmovny tak, aby se volby uskutečnily do konce léta. V pátek proto tento bod nepřednesou, řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Pro rozpuštění Sněmovny a předčasné volby by bylo potřeba 120 hlasů. Pro by tedy museli být i někteří poslanci vládních stran. Podle Bartoše ale plán podpořila jen koalice Spolu. „Bohužel však zbylé strany podporu předčasných voleb odmítají, proto jsme se rozhodli samotné hlasování na půdě Sněmovny v pátek nevyvolávat,“ uvedl Bartoš.

„Tento pátek by byl jediný logický termín, kdy by tento krok bylo možné učinit, aby se volby uskutečnily začátkem léta,“ dodal Bartoš.

Druhá opoziční koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 usiluje o vyslovení nedůvěry vládě, ke kterému je třeba jen 101 hlasů. Piráti a Starostové ale dosud nechtěli připojit své podpisy pod mimořádnou schůzi právě s důvodem, že preferují rozpuštění Sněmovny.

Piráti a Starostové opakovaně vyslovili obavy, že pouhé vyslovení nedůvěry vládě nestačí, protože kontrolu nad sestavením nového kabinetu by dostal prezident Miloš Zeman.

Nyní ale striktní ne nedůvěře neřekli. „Naše nedůvěra vůči vládě Andreje Babiše, která nikdy naši podporu nikdy neměla, stále trvá. Proto budeme v následujících týdnech především s koalicí Spolu mluvit o tom, jak by se měly dále vyvíjet události v České republice,“ uvedl předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Reklama

Doporučované