Hlavní obsah

Předčasné volby ve Slovinsku ovládla protiimigrační SDS, sama vládu ale nesloží

Předčasné parlamentní volby ve Slovinsku ovládla protiimigrační SDS.Video: Reuters

 

Reklama

Předčasné parlamentní volby ve Slovinsku ovládla Slovinská demokratická strana. Pod vedením bývalého premiéra Janeze Janši v kampani sázela na protiimigrační rétoriku. Jednobarevnou vládu ale nesloží a kvůli radikálním postojům může mít potíže i se složením koalice.

Článek

Opoziční Slovinská demokratická strana (SDS) někdejšího premiéra Janeze Janši zvítězila v předčasných parlamentních volbách. Po předběžném sečtení hlasů získala středopravá strana sázející v kampani na protiimigrační téma 25 procent. Druhá je protestní Kandidátka Marjana Šarece (LMŠ) s 12,7 procenta. Rozložení sil nedává Janšovi šanci na sestavení jednobarevné vlády a média se shodují, že i kvůli radikální předvolební rétorice může mít potíž s vytvořením koalice.

Na třetím místě je sociální demokracie (SD) s deseti procenty a až čtvrtá skončila dosud vládnoucí Strana moderního středu (SMC) s 9,6 procenta. Za ní figuruje formace Levice s 9,2 procenta.

Ochotu vytvořit se SDS případnou vládu dala před volbami najevo jen strana Nové Slovinsko – křesťanští demokraté (NSi), jejíž zisk činí 7,1 procenta. Naproti tomu lídr druhé nejsilnější strany Šarec možné povolební vyjednávání se šéfem SDS krátce před volbami odmítl.

Po přepočtu na mandáty by SDS mělo připadnout 25 křesel v 90členném parlamentu, druhá LMŠ získá 13 křesel.

Janša už byl předsedou vlády dvakrát (2004-2008 a 2012-2013). Koaliční potenciál mu však podle expertů kromě vyhrocené protiimigrační kampaně snižuje i jeho pověst kontroverzního politika zatíženého několika skandály a soudními kauzami.

Janša dal najevo, že je otevřen spolupráci se všemi stranami. „Jsme otevřeni spolupráci, Slovinsko čelí těžké době, která vyžaduje spolupráci,“ reagoval pravděpodobný budoucí premiér na výsledky voleb. Uznal však, že vyjednávání o možné koalici nebude lehké, když podotkl, že bude zřejmě potřeba nějaký čas počkat, než „budou možné seriózní rozhovory o nové vládě“.

Šarec již před volbami vyloučení spolupráce s Janšou zdůvodnil tím, že šéf SDS „rozséval strach z migrantů“ a v kampani si nechal pomoci od maďarského premiéra Viktora Orbána. Janša dnes prohlásil, že úspěch jeho strany stál na tom, že v první řadě usilovala o „blaho Slovinců“.

Reklama

Související témata:

Doporučované