Hlavní obsah

Předčasné volby ve Španělsku budou. Lidé půjdou volit potřetí za čtyři roky

Ve Španělsku dojde k předčasným parlamentním volbám.Video: Valérie Dvořáková, AP, Reuters

 

Reklama

Důvodem pro předčasné volby je středeční porážka vlády v klíčovém parlamentním hlasování o vládním návrhu rozpočtu na letošní rok. Španělsko tak za necelé čtyři roky zažije třetí parlamentní volby.

Článek

Španělsko čekají předčasné parlamentní volby. Tamější premiér Pedro Sánchez je stanovil na 28. dubna, když poslanci neschválili vládní návrh rozpočtu. Sánchez je v úřadu od loňského června, premiérem se stal díky vyslovení nedůvěry předchozí vládě lidovců. Průzkumy zatím dávají největší šanci na vítězství Sánchezovým socialistům, kteří by ale opět k sestavení vlády potřebovali podporu dalších stran. Stejně jako ji v případě vítězství budou velmi pravděpodobně potřebovat lidovci, kteří jsou zatím podle průzkumů druzí.

„Při rozhodováním mezi tím neudělat nic a vládnout dál bez rozpočtu nebo pozvat Španěly, aby projevili svůj názor, jsem se rozhodl pro to druhé. Španělsko musí jít dál a rozvíjet se s ohledem na toleranci, úctu, zdrženlivost a zdravý rozum,“ řekl premiér před televizními kamerami po schůzi vlády. „Navrhl jsem rozpustit parlament a vypsat volby na 28. dubna,“ dodal. Řádné volby se ve Španělsku měly konat příští rok.

Podle španělské ústavy navrhuje rozpuštění parlamentu premiér po předchozím projednání věci s vládou. Král poté podepíše příslušný dekret. Španělé půjdou za poslední čtyři roky již ke třetím parlamentním volbám.

Vládní návrh rozpočtu v parlamentu neprošel kvůli lidovcům, straně Ciudadanos a menším regionálním stranám včetně dvou katalánských. Socialistům se nepodařilo dostat katalánské poslance na svou stranu kvůli sporu o širší autonomii Katalánska. Vláda totiž minulý týden přerušila jednání s katalánskou separatistickou vládou, protože separatisté trvají na právu na sebeurčení, vláda nabídla pouze dialog o širší autonomii. Pravicová opozice kabinet za dialog s Barcelonou kritizuje.

Podle prognózy, kterou tento týden zveřejnil deník El País, by volby vyhráli socialisté s asi 24 procenty hlasů a druzí by skončili lidovci s 21 procenty. Spojence socialistů, koalici Unidos Podemos, by volilo 15 procent voličů a spojence lidovců, stranu Ciudadanos, 18 procent. Alarmující je nárůst ultrapravicové strany Vox, jíž by nyní dalo hlas asi 11 procent voličů.

Španěly tak čekají na jaře krátce za sebou dvoje volby, 26. května jdou totiž k regionálním volbám a volbám do Evropského parlamentu. Předčasné volby může podle některých ovlivnit volební účast u květnových voleb. „Když chcete po občanech, aby šli opakovaně k volbám, budou z toho otrávení a může se tak snížit volební účast,“ citoval deník El País politologa Lluise Orriolse.

Oboje volby může také ovlivnit právě probíhají proces s katalánskými separatistickými politiky, který začal minulý týden před nejvyšším soudem v Madridu a potrvá nejspíš do dubna. Více voličů tak mohou získat na jedné straně nacionalistické strany v Katalánsku, ale i Baskicku, a na druhé straně ultrapravicová strana Vox, která se procesu účastní jako občanský žalobce. Ve španělském právu funguje více subjektů na straně obžaloby.

Deník La Vanguardia dnes napsal, že nejvyšší soud odmítl přerušit proces kvůli konání voleb s tím, že by tak byla dotčena právě obžalovaných, kteří jsou ve vazbě. I přes velký počet předvolaných svědků (přes 500) soudní zdroje odhadly, že by výslechy v procesu mohly skončit do dubna.

Reklama

Související témata:

Doporučované