Hlavní obsah

Předčasný důchod jako odměna za tvrdou práci. Které profese na něj budou mít nárok?

Foto: Pixabay

Předčasné důchody. Ožehavé téma, které nyní řeší vláda.

Reklama

Vláda by se mohla shodnout na dalším zásadním bodu důchodové reformy, která v posledních dnech získává čím dál tím zřetelnější obrysy.

Článek

Na posledních dvou koaličních radách se ČSSD a ANO domluvily na tom, že otevřou téma předčasných důchodů pro fyzicky a psychicky náročné profese. Na stole teď proto leží návrh na vytvoření celého balíku povolání, kterých by se předčasný odchod do penze mohl týkat.

Právě hra o to, jaké konkrétní profese se v takovém balíku objeví, bude nyní klíčová. Záležet ale bude hned na několika aspektech.

Roli hraje třeba ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který má vytvořit metodiku a dle ní seznam profesí se zdravotními riziky. A to tak, aby následně nemohl být stát žalován, proč jedna skupina do předčasného důchodu může a jiná – podobná – již nikoliv.

„Přijali jsme žádost Ministerstva práce a sociálních věcí o spolupráci při řešení důchodových nároků pracujících v náročných profesích vycházející z rizikovosti práce. V současné době se zástupci MPSV a tripartity diskutujeme a analyzujeme, jakých profesí by se to mohlo týkat,” přiblížil šéf resortu zdravotnictví.

Horníci a železničáři?

Jak Seznam zjistil, předběžný soupis zvýhodněných profesí už byl resortu Jany Maláčové (ČSSD) zaslán, na finální podobě ale zatím není shoda. Metodika výběru vychází z rizika a nemocnostmi spojené s danou profesí. Záleží ale i na dalších parametrech – například možnosti snížení rizika díky využívání ochranných pomůcek.

O konkrétních profesích se zatím politici zdráhají hovořit – a to zejména pro případ, že by nakonec z finálního dokumentu některá z nich vypadla. Seznam ale zaznamenal, že se mluví například o hornících – u nich mimo jiné hrozí, že o práci přijdou kvůli útlumu těžby na severu Čech. Dalšími by mohli být lidé od drah. Těch se v příštích letech nejspíš dotkne i postupná digitalizace.

Předčasné důchody nejsou jedinou oblastí důchodové reformy, která se v posledních době na koalici řeší. Shodu by strany mohly najít nad tématem narovnání důchodů žen a mužů.

Ženy v Česku pobírají zhruba o pětinu menší důchod než muži. A to chce ministryně Maláčová v rámci reformy změnit. Podle zdrojů Seznamu koalice zatím míří k dohodě na tom, že stát přidá ženám, které již pobírají důchod pět set korun měsíčně navíc.

Výpadek za rodičovskou dovolenou pro ty, které ještě v důchodu nejsou, pak chtějí vládní strany vyřešit vytvořením hypotetického základu, ze kterého bude vypočítáván důchod po dobu, kdy se rodič – což je v současnosti převážně žena – stará o dítě.

„Není to přilepšení důchodkyním, tedy ženám, ale bonifikace za péči. U nás jsou to ale v naprosté většině případů ženy, které primárně pečují ať již o děti, zdravotně postižené, nebo seniory,” řekla Jana Maláčová.

Po dorovnání nižších penzí těch, kteří se starají o děti a blízké, dlouho volá také důchodová komise. Podle ní by se důchod za dobu péče u lidí s nízkým příjmem měl vypočítávat z průměrné mzdy.

Konkrétní podobu reformy ale ministryně hodlá představit až v půlce adventu. Kromě dorovnání důchodů se mají měnit i zdroje financování celého systému.

Reklama

Doporučované