Hlavní obsah

Předčasný přestup občas mladým fotbalistům jejich hlava nepobere, varuje „taxikář“ Ujfaluši

Rozhovor s Tomášem Ujfalušim.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

V éře trenéra Karla Brücknera patřil Tomáš Ujfaluši k největším hvězdám českého týmu. Jak vidí fotbal dnes?

Článek

Osm let si bez něj fanoušci nedokázali představit obranu české fotbalové reprezentace, a to v její velmi úspěšné éře na počátku tisíciletí. Čím se Tomáš Ujfaluši zabývá dnes? V březnu mu bude 40 let. A jak sám s úsměvem podotýká, dělá teď vlastně taxikáře.

„Do dvou odpoledne mívám volno a pak začnu vozit dceru po Praze. Má spoustu kroužků a aktivit, tak se jí snažím věnovat na maximum,“ říká o dvanáctileté dceři Kateřině, která už vystupovala v muzikálu Ferda Mravenec a chystá se na další, tentokrát pod názvem Shrek.

Tomáš Ujfaluši, bývalý hráč klubů Atléticó Madrid či Galatasaray, ale pochopitelně pozorně sleduje i fotbal. Navíc je tváří projektu Pro Fútbol Analytics, který sbírá data o fyzických a technických předpokladech hráčů na různých úrovních.

Když Ujfaluši hledá příčiny jisté výkonnostní krize českého fotbalu, zmíní, že talentům občas zkomplikuje kariéru jejich předčasný přestup do zahraničí.

„Mladým to občas hlava nepobere. Ono to není jednoduché, obzvlášť když neumíte jazyk, to se pak člověk špatně integruje,“ podotýká hráč, který sám odcházel z Olomouce do Hamburku ve 22 letech. „Líbí se mi cesta Vladimíra Daridy nebo Pavla Kadeřábka. Něco si uhráli doma v lize, měli možnost nabrat tu zkušenosti i v evropských pohárech a až pak šli ven,“ říká Ujfaluši.

Co si Tomáš Ujfaluši myslí o procesu internacionalizace Sparty? Jaké má zkušenosti s tím, když jsou mezi jednotlivými fotbalisty v kabině extrémní rozdíly v jejich platech? Završí podle něj Sigma Olomouc úspěšně svůj útok na evropské poháry? Odpovědi se dozvíte v rozhovoru nad tímto textem.

Reklama

Související témata:

Doporučované