Hlavní obsah

Předlužené Česko. Od loňska přibylo 30 000 exekucí

DuelVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Každý desátý Čech starší 15 let je v exekuci. Skoro půl milionu lidí má na krku exekuce tři a víc. Jsou v dluhové pasti nadosmrti, nebo jim pomůžou změny, které postupně zavádí stát? A nepřijdou zkrátka věřitelé? Čerstvá data z aktualizované Mapy exekucí probíráme s jejím autorem Radkem Háblem a Janem Mlynarčíkem z prezidia Exekutorské komory.

Článek

Končící koaliční vláda prosadila několik opatření, která mají předluženost českých domácností zmenšit. Například snížení odměn pro exekutory. Smlouvy mezi věřitelem a dlužníkem už také nesmí obsahovat rozhodčí doložku. Tedy pasáž ve smlouvě, která stanovuje, že v případě sporů rozhodne veřitelem vybraný rozhodce.

Odborníci doporučují zavést i takzvanou místní příslušnost soudních exekutorů. Exekutor z Plzně by tak už nesměl vymáhat dluhy dlužníka například z Liberce. Některým velkým institucionálním věřitelům to ale vadí. Jejich obří portfolio pohledávek by totiž vymáhalo 150 exekutorů místo několika málo „prověřených“.

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán vkládá velké naděje do novely insolvenčního zákona. Ta má rozšířit počet lidí, kteří by dosáhli na osobní bankrot. A to bez nutnosti splatit aspoň 30 procent dluhů. Podle kritiků novely jde o hazard. Prý hrozí, že dlužníci takový systém začnou zneužívat. Novela by podle nich podkopala pravidlo, že dluhy se musí platit.

Reklama

Doporučované