Hlavní obsah

5 postřehů hlavního ekonoma Citibank: Česko před recesí bude bránit domácí poptávka

Pět rad od hlavního ekonoma Citibank Jaromíra Šindela.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

ČNB zvýší úrokové sazby v letošním roce dvakrát, předpokládá hlavní ekonom Citibank.

Článek

Rizik je hodně a přicházejí ze světa: brexit, zpomalování čínské ekonomiky, obchodní bariéry. Co z toho a jak se projeví v českém hospodářství?

Rok 2019 bude rokem, kdy tuzemská ekonomika poroste ještě relativně solidním tempem, předpokládá hlavní ekonom Citibank Jaromír Šindel.

„Konvergenční příběh České republiky je stále ve hře. Produktivita práce se vyvíjí pozitivně a měla by v dlouhodobém horizontu přispět k posílení české koruny. V dvouletém horizontu by se naše měna měla dostat pod 25 korun za euro,“ předpovídá Šindel.

Naděje roku 2019 je v tom, že se zmátoří čínská ekonomika, soudí Šindel. „Spousta lidí svádí zpomalení poptávky po zboží na celní války, ale já myslím, že to tak není – my ještě v tomto bodě nejsme, v tom spočívá riziko, které nelze ignorovat.“

Rozhovor s hlavním ekonomem Citibank:

Rozhovor s Jaromírem Šindelem z Citibank.Video: Seznam Zprávy

V druhé části rozhovoru hovoří o vývoji úrokových sazeb. „Objevují se názory, že by měla centrální banka ještě zvýšit úrokové sazby, aby, až to bude třeba, bylo odkud snižovat. Ale to mi připomíná léčbu, kdy pacienta nejprve přidusíte a pak se ho pokusíte oživit,“ říká Šindel.

Hlavní ekonom Citibank předpokládá, že ČNB zvýší úrokové sazby v letošním roce dvakrát. „Pokud se přiblížíme v růstu HDP k dvěma procentům, pak asi tlak na zvýšení sazeb zeslábne a mohou stoupnout jenom jednou.“

Reklama

Související témata:

Doporučované