Hlavní obsah

Předpověď dráhy hurikánu věští Floridě hrůzný víkend. Irma překoná své předchůdce

Večerní zprávy, pátek 8. 9. 2017.

 

Reklama

Večerní zprávy na Seznamu věnujeme dalším hodinám, během kterých Irma udeří naplno na Spojené státy.

Článek

Přezdívá se jí slunečný stát. Je to riviéra Spojených států, ráj milionů turistů, kde si kupují rezidence nejbohatší lidé planety.

Už o víkendu ale na pláže na Floridě udeří nejsilnější bouře, kterou kdy vědci nad Atlantikem zaznamenali. Hurikán Irma pustoší už třetí den Karibik a míří z jihu na Spojené státy.

Tak, jak ho vidí satelity z oběžné dráhy, je to větrný vír o velikosti Francie. V poryvech už dosáhl rychlosti 300 kilometrů v hodině – větší, než jakou v průměru jezdí vozy Formule 1.

Optimistické předpovědi ze čtvrtka, podle kterých bouře měla minout americkou pevninu, se nenaplnily. V neděli Irma dosáhne pobřeží Floridy. Ve Večerních zprávách Seznamu (ve videu nahoře) se podívejte na přesnou předpověď, kudy Irma bude postupovat.

Nad USA už bude mít menší sílu než nad Karibikem. Stále ale bude ničivější než hurikán Andrew, který za sebou na Floridě nechal v roce 1992 65 mrtvých.

Kromě silných větrů mohou být v ničivém rejstříku hurikánu i podobné záplavy, jaké před několika dny způsobila v Texasu bouře Harvey.

Masový útěk na sever ucpal floridské dálnice. Úřady už nařídily evakuaci půl milionu lidí. Cesta pryč ale není snadná. Chybí benzin, v provozu je už jen polovina čerpacích stanic v Miami. Na cestu se přitom mohou vydat ještě další miliony lidí.

Reklama

Doporučované