Hlavní obsah

Předpověď počasí: Inverze během víkendu opadne, začátkem týdne se ochladí

Podívejte se na předpověď na nejbližší dny od meteorologa Petra Dvořáka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zhoršené ovzduší se zlepší, inverze postupně opadne. Ve vyšších polohách můžeme o víkendu očekávat slabé sněžení, v nížinách naopak déšť. Zkraje příštího týdne se ochladí, teploty by ale měly zůstat lehce nad nulou.

Článek

V těchto dnech je naše republika pod vlivem teplotní inverze. Celé území je pokryto nízkou inverzní oblačností, která se pouze ojediněle protrhává. Je to způsobeno tím, že nefouká téměř žádný vítr. Studený vzduch se v nižších polohách uklidnil, tím pádem jsou horší rozptylové podmínky. V některých místech je výrazně zhoršené ovzduší. Brzy by mělo nastat zlepšení.

Během soboty začne foukat jihozápadní vítr, který ovzduší promíchá. Stále bude dost oblačnosti, aby se rozpustila celá inverzní pokrývka.

Teprve v průběhu neděle k nám postoupí od západu slabší studená fronta, která přinese vítr a více oblačnosti. Budou se vyskytovat i srážky, i když ne tak vydatné, jak se očekávalo. V nadmořských výškách od tří set metrů by mělo místy slabě sněžit, v těch nižších polohách bude pršet. Srážky by měly brzy ustoupit. V průběhu noci na pondělí postoupí dál na Moravu a rozptýlí se úplně.

V prvních dnech příštího týdne bude podstatně lepší počasí, než jaké bylo koncem tohoto týdne. Budou dobré rozptylové podmínky, protože začne foukat jihozápadní vítr. Zlepší se dohlednost a vrstvy oblačnosti budou trochu protrhané, místy může být až polojasno.

Noční teploty by měly být o víkendu kolem minus tří až minus šesti stupňů. Pokud se někde protrhá oblačnost, může teplota klesnout až k minus devíti stupňům. Přes den bude jeden až čtyři stupně Celsia. První polovina příštího týdne by měla být poněkud chladnější. Denní teploty by měly být do tří stupňů nad nulou, pak se lehce oteplí k pěti až šesti stupňům.

Reklama

Doporučované