Hlavní obsah

Předpověď: Slunce se neukáže, ale koncem týdne přituhne, plánujte víkend na horách

Předpověď počasí: Tlaková výše k nám přinesla chladné počasí, bude zataženo se smíšenými přeháňkami.

 

Reklama

V příštím týdnu bude opět zataženo, oblačnost se protrhá jen výjimečně. Relativně dost bude i srážek. Ve dne teploty dosáhnou až 6 stupňů Celsia, v noci naopak klesnou až k -6.

Článek

Podle výhledu bude v následujícím týdnu opět zataženo, a to prakticky po všechny dny. Oblačnost se protrhá jen výjimečně. Relativně dost bude i srážek, které budou smíšené – do hranice 400 až 600 m n. m. dešťové, nad ní sněhové.

Počasí se ochladilo v důsledku rozsáhlé tlakové výše, která se vytvořila v minulém týdnu nad Skandinávií a následně se přesunula do oblasti Ruska. Do střední Evropy zasahoval její jihozápadní cíp a začal k nám přinášet poměrně chladný a vlhký vzduch.

Z tohoto důvodu se vytvořila výšková teplotní inverze. V posledních dnech se tak nad naším územím rozprostírala souvislá vrstva nízké oblačnosti a na sklonku týdne se ve vyšších polohách utvořila tlaková níže. Ta zasahovala primárně na východ a jihovýchod naší republiky a přinesla s sebou slabý sníh.

Sněžení však nebude nijak zvlášť trvalé. Počasí se sice trochu ochladilo, žádné srážky, které by s sebou přinesly sníh, nás ale ve středních a nižších polohách nečekají.

Zmíněná tlaková výše se bude posouvat na východ a její vliv tak bude ustupovat. To uvolní cestu frontálním systémům, které k nám budou postupovat od západu a přinesou s sebou dvě vlny vydatnějších srážek a silného větru.

Teplotně se tento týden bude pohybovat kolem nuly, s denními teplotami mezi 3 až 6 stupni Celsia, nočními mezi -2 až -6. Ke konci týdne se bude ochlazovat, očekávat můžeme teploty v rozmezí -2 až 2 stupňů.

Reklama

Doporučované