Hlavní obsah

Předseda je daný, vyzyvatele opět nemá. Hnutí ANO si zvolí maximálně sestavu kryjící Babišova záda

Hnutí ANO si volí nové vedení.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Funkci předsedy nejsilnějšího českého politického uskupení bude v neděli obhajovat premiér Andrej Babiš, kterého do čela nominovaly všechny krajské sněmy. Většina pak na prvního místopředsedu navrhla Jaroslava Faltýnka. Ten bude mít ale na sněmu další dva vyzyvatele.

Článek

Na předsedu byl nominován pouze Babiš, který ani v předchozích letech neměl protikandidáta. Na sněmu v roce 2015 dokonce získal 100 procent hlasů, což tehdy kritizoval s tím, že se měl alespoň někdo zdržet. Před dvěma lety ho podpořilo 195 z 210 delegátů.

Faltýnek má podporu většiny krajských sněmů na obhajobu pozici prvního místopředsedy hnutí, podpořil jej také Babiš. Na základě nominací krajů by se o post měli ucházet také středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál. Ten však v sobotu ČTK řekl, že se kandidatury možná vzdá, neboť Faltýnek se těší větší podpoře krajů. Problémem je podle Vokřála také to, že žije v Brně, zatímco by pravá ruka předsedy měla být v Praze.

Pokud by se Vokřál vzdal kandidatury na statutárního místopředsedu, rád by obhajoval post řadového místopředsedy. Kromě něj na tuto pozici kraje nejčastěji nominovaly ministra životního prostředí a vicepremiéra Richarda Brabce, předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka a Jermanovou. V nominacích se ojediněle objevili také ostravský primátor Tomáš Macura, moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák nebo šéf pražského ANO Jan Říčař.

O pozici místopředsedy projevil zájem i neúspěšný kandidát na pražského primátora Petr Stuchlík, pražský krajský sněm jej ale v polovině ledna nemohl nominovat, neboť v té době neměl potvrzené členství ve hnutí předsednictvem ANO. To tak učinilo 22. ledna, Stuchlík tak může být nominován přímo na celostátním sněmu.

Současnými řadovými místopředsedy jsou Vokřál, Jermanová a Brabec. Dalšími členy předsednictva jsou Vondráček, olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk, zastupitel Pardubického kraje Jan Řehounek, hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová, zastupitel Plzeňského kraje Jan Volný, Monika Oborná, zastupitel Jihočeského kraje Roman Kubíček a zastupitel Moravskoslezského kraje Josef Bělica.

ANO bude na sněmu jednat také o kandidátce pro květnové volby do Evropského parlamentu. Před pěti lety vedl hnutí do eurovoleb Pavel Telička, který se později stal místopředsedou Evropského parlamentu. S hnutím se ale rozešel kvůli sporům s Babišem v pohledu na evropskou i domácí politiku. Nyní Babiš podpořil do čela kandidátky europoslankyni Ditu Charanzovou, která má podporu i z řady krajských sněmů.

Reklama

Související témata:

Doporučované